Nu er Plejehjemmet Lotte bare en bygning: Thyra-kulturen er kvalt

For blot to år siden var Lottehjemmet idealet på det plejehjem de fleste drømmer om at bo på, når den tid kommer.

I dag er æblejuice udskiftet med rød saftevand, og før sommerferien lå en beboer afkræftet i flere timer, fordi personalet havde glemt ham. Medarbejdere og pårørende står frem med hård kritik.

Se video: Hård kritik af tidligere mønsterplejehjem

"Det der sker i dag er ondt overfor beboerne."

"Jeg kan ikke holde ud at være der længere. Man behandler flere af beboerne som mælk, der er blevet for dårlig."

Sådan lyder beskrivelsen af Lottehjemmet anno 2014 fra en nuværende og en tidligere medarbejder.

For blot to år siden var Lottehjemmet idealet på det plejehjem de fleste drømmer om at bo på, når den tid kommer. Derfor kender alle også Thyra Frank fra Lottehjemmet, som trak delegationer på besøg fra hele verden. I dag kopierer udlandet ledelsesmodellen fra Lotte, og for få år siden blev den kanoniseret og selv toppolitikere slog vejen forbi Lottehjemmet.

"Jeg synes Thyra er en kæmpe inspiration og et fyrtårn i medmenneskelighed og værdighed i alderdommen. Tak," skrev nuværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen på Facebook for fire år siden.

"Hun har vist på utraditionel vis, hvordan hun har indrettet sit plejehjem, så de ældre selv er med til at bestemme over deres eget liv, og hvor der er en øget livskvalitet. Det er de erfaringer, vi gerne vil høre mere om," sagde daværende socialminister Benedikte Kiær til BT i januar 2011.

I dag er Lotte-hjemmet et plejehjem i krise. Flyttet fra en gammel patriciervilla til nybyggede rammer, jævnlig udskiftning i personalet, beboere med mistet livslyst og pårørende med stigende frustrationer. Det sker samtidig med at regering og organisationer holder skåltaler om tillidsreformer, menneskelighed og god ledelse.

Fra at leve livet til at dø fra livet

Personale og pårørende, som netmediet DenOffentlige.dk har talt med, er frustrerede og fortæller en historie om et plejehjem, der har smidt Thyra Frank's kultur væk på ganske kort tid. I forsommeren toppede udviklingen med omsorgssvigt, som pårørende og personale kritiserer skarpt.

"Min mand blev indlagt på grund af dehydrering. Der skulle en pårørende til en anden beboer til at handle, før han blev indlagt, for det tilstedeværende personale overså alvoren i hans situation. Få dage senere døde han på sygehuset," fortæller Vibeke Majnlund.

"Det handler om menneskesyn. Alt det her dokumentation tegner jo ikke et billede af virkeligheden. På den ene side er det jo ikke sikkert, at noget rent faktisk er udført og gjort, selvom det fremgår af dokumentationen, og på den anden side er det heller ikke sikkert, at alt, der er gjort fint og flot og rigtigt rent faktisk er dokumenteret," fortæller Jette Versner. Hun blev fyret i foråret efter 19 års ansættelsesforhold på Lottehjemmet.

Direktøren for OK-Fonden, der står bag Lottehjemmet og 12 andre plejehjem i hele Danmark, erkender, at Thyra Franks aura er forsvundet fra Lotte.

Thyrakulturen er død

"Thyra er en ener til at kommunikere om medmenneskelighed og næstekærlighed. Tiden med Lotte, som friplejehjem har været helt særlig og er forbi, og alene af den grund, er det umuligt at føre Thyra?s kultur videre," siger Paul Erik Weidemann, der er administrerende direktør for OK-Fonden, der ejer Lottehjemmet.

En konsekvens af stram økonomisk styring medførte eksempelvis at juice blev udskiftet med rød saftevand.

"Vi købte så selv juice til ham, så han da fik noget, men jeg forstår ikke udviklingen, for han betalte det samme til mad og sociale ting, selvom alting ændrede sig i praksis," fortæller Vibeke Majnlund.

Stemningen på Lotte er så trykket, at pårørende først har mod på at stå frem ved navn, når deres gamle er død. Flere kilder, som DenOffentlige.dk har talt med, frygter konsekvenserne for deres gamle, hvis de står åbent frem med kritik.

Familien til Peter står frem ved navn nu, fordi Peter er død. Nu skal de ikke længere skal bekymre sig over, hvordan han bliver behandlet, når historien om det nye Lottehjem bliver fortalt.

I dag er den gamle villa, der husede Lottehjemmet på Frederiksberg solgt. Køberen? Det er komikeren og historiefortælleren Anders "Anden" Mattesen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik