Nu er dommen faldet: Historisk kunstnermiljø rives ned

Et stykke Nørrebro-historie skal nu rives ned til fordel for et nyt etagebyggeri.

Parallelt med den trafikerede Jagtvej løber Rådmandsgade på Ydre Nørrebro. 

En smallere gade med vejbump, gule og røde etageejendomme side om side med ældre byhuse. Autoforhandlere, børneinstitutioner og en folkeskole. 

Her finder man også et af bydelens ældre og kunstneriske baggårdsmiljøer bag Astrid Noacks Atelier - opkaldt efter den banebrydende kvindelige skulptør, der i 1936 efter flere år i Paris indrettede sit arbejdslokale her. 

quote Det her er noget, som kvarteret i den grad vil mangle.

Charlotte Præstegaard, kurator fra Astrid Noacks Atelier

Både kreative personer og naboer bruger baggården, hvor der er musikstudier, værksteder og små garager. Men det skal snart være slut. 

Mandag har Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune godkendt en nedrivning. 

- Det er et autentisk arbejdermiljø, og dem er der ikke mange af i København. Det er en perle, og det kunne blive en fantastisk kulturattraktion på linje med Kara Blixens Museum i Rungstedlund, lyder det fra kurator Charlotte Præstegaard fra Astrid Noacks Atelier. 

Hun ærgrer sig enormt over beslutningen. 

- Det her er noget, som kvarteret i den grad vil mangle. Vi taler om ydre Nørrebro. Vores atelier kan godt fungere med nye naboer, men ånden og sjælen fra det kunstneriske miljø går tabt, siger hun. 

Må vige for etagebyggeri og boliger 

Af forvaltningens sagsfremstilling fremgår det, at mens selve atelieret får lov til at blive, så må det gamle forhus lade livet til fordel for et byggeri i seks til syv etager. Baggårdshuse bliver ombygget til seks boliger, mens garagerne bliver revet ned. 

Charlotte Præstegaard sammenligner sagen med Vesterbros gamle slagtergårde, som trods massiv modstand også bliver erstattet af nybyggeri. 

- Jeg kan godt forstå, hvis politikerne giver tilladelse til at rive det her ned for ikke at hænge på stedet økonomisk. De skal tænke på plejehjem og skoler. Men stedet her vil ikke udelukkende være en udgift for dem, da mange fonde ser meget velvilligt på atelieret .

- Det kan blive en god attraktion for området, siger kuratoren og tilføjer:

- Her har vi et kunstnerisk miljø, der fungerer og lever. Så man behøver ikke at skabe det selv et andet sted.

Skulptøren Astrid Noack (1888-1954) er optaget i den danske kulturkanon, og er en af det tyvende århundredes betydeligste danske kunstnere.

Hendes værker udstilles ikke på stedet, der er opkaldt efter hende, men man forsøger at drive huset videre i hendes ånd, forklarer Charlotte Præstegaard. 

- Vi inviterer både lokale og udenlandske kunstnere hertil. Vi har også kurser for børn og voksne. Du kan møde både lyrikere og forfattere og opleve en debutant læse højt for første gang, siger hun. 

Forhuset er bygget i 1878, mens baggårdsbygningerne er fra 1920'erne. 

Ny facade mod Rådmandsgade.
Ny facade mod Rådmandsgade.
Foto: Bilag, Teknik- og Miljøforvaltningens sagsfremstilling

Kulturstyrelsen: Bevar miljø i videst muligt omfang

Forvaltningen skriver i sin sagsfremstilling, at området "vidner om en tid, hvor boliger, forretninger og værksteder lå side om side". Slot- og Kulturstyrelsen har den 10. april 2018 indstillet, at atelier og vaskehus udpeges som bevaringsværdige, og at "kulturmiljøet bevares i videst muligt omfang". 

Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger foreslog Enhedslisten derfor med støtte fra Alternativet, SF og Dansk Folkeparti at pause nedrivningen i et år for at lave lokalplanen om. Det var der ikke flertal for i udvalget. 

- Baggårdsmiljøet er en stump af Københavns sjæl, og det er samtidig en vigtig del af historien om en af vores kvindelige kunstnere, skriver Ulrik Kohl (Enhedslisten) til TV 2 Lorry. 

Marcus Vesterager fra Socialdemokratiet er dog ikke bange for at ødelægge et stykke kulturhistorie:

- Vi har givet tilladelse til at rive forhuset og garagebygningerne ned, og jeg synes, det er relevant at sige, at der er tale om en bygning i ekstremt dårligt stand. Vi synes, det er fint, den bliver revet ned, så vi kan bygge boliger, siger Marcus Vestager. 

- Der kommer sådan set kun til at komme flere mennesker i området. Kunstnerne derude kan jo stadig være ved ateliet, siger han. 

Skulpturen her forestiller skagensmaleren Anna Ancher og er lavet af Astrid Noack. Arken, 2011.
Skulpturen her forestiller skagensmaleren Anna Ancher og er lavet af Astrid Noack. Arken, 2011.
Foto: Marie Hald - Ritzau Scanpix

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik