Nu bliver pandaerne trænet: Se hvilke tricks de kan

Københavns Zoo er for alvor gået i gang med at træne deres to pandaer. En træning, der tjener flere vigtige formål blandt andet et i kærlighedens tegn.

Efter godt halvanden måned på dansk jord er de fredfyldte og ukomplicerede dage i panda-anlægget forbi for pandaparret Xing Er og Mao Sun.

Københavns Zoo er nemlig gået i gang med at træne de bamsede dyr, så dagligdagen bliver bedst mulig i den zoologiske have.

- Øvelserne gør, at vi kan holde øje med dem. Så hvis de fejler noget, kan vi meget stressfrit undersøge dyrene med en dyrlæge uden at bedøve dem. Samtidig er det en positiv oplevelse for dem, fordi de får belønninger, fortæller Nadja Søndergaard, dyrepasser i Københavns Zoo.

Én øvelse ad gangen

Selvom pandaerne bliver trænet dagligt, bliver de kun trænet i én øvelse af gangen og kun trin for trin, så det foregår på dyrenes præmisser. Men da pandaerne, ifølge Nadja Søndergaard, er et klogt og lærenemt dyr, er de nemme at træne.

quote Pandahannen får også trænet sine bagben, der ikke er så stærke. For det skal de være, så han kan klare parringen.

Nadja Søndergaard, dyrepasser, Københavns Zoo.

- Det går godt med træningen. Vi starter op i det små, de er ikke trænet så meget i Kina, men træningen til blodprøvetagning er startet op. De kan allerede ligge armen ud til os og holde i en metalting. Derfor begynder vi nu at introducere dem for trimmeren. Når de er trygge ved den, skal vi trimme pels af, siger Nadja Søndergaard.

Først når blodprøvetræningen er færdig, går man videre til næste øvelse.

På sigt skal pandaerne også vægttrænes, så man kan holde øje med vægten, og de skal trænes til at kunne åbne deres mund og få tjekket tænder. Derudover skal pandaerne også lære at kunne give pote, så dyrepasserne kan holde øje med deres trædepuder og klør. 

quote Hunnen trænes til at kunne lægge sig ned, og på sigt skal vi kunne trimme pelsen af hende, proppe gele på, så vi nemmere kan scanne hende.

Nadja Søndergaard, dyrepasser, Københavns Zoo.

Kønsbasseret træning

Der er dog også lidt forskel på de to pandaers træning på grund af deres forskellige køn.

Da pandaerne typisk har et svagt bagparti, skal pandahannen Xing Ers bagben trænes. De skal nemlig være stærke til ét særligt formål.

- Pandahannen får også trænet sine bagben, der ikke er så stærke. For det skal de være, så han kan klare parringen, der kan være en hård og en lidt langvarig proces. Derfor skal han trænes i at stå op og sætte sig ned, forklarer Nadja Søndergaard. 

For Mao Suns vedkommende skal hun trænes til at være fortrolig med at ligge ned på ryggen og blive berørt på maven.

- Hunnen trænes til at kunne lægge sig ned, og på sigt skal vi kunne trimme pelsen af hende, proppe gele på, så vi nemmere kan scanne hende, når hun er drægtig, siger Nadja Søndergaard.

Desuden er den generelle træning også godt for dyrene, fordi de træningen tvinger dem til at bruge deres hjerne mere og tænker over, hvad de skal.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik