Nu bliver dine dæk tjekket ud på P-pladsen

I denne uge kan du opleve at fremmede mennesker går helt tæt på din bil, mens den holder på parkeringspladsen - men det er helt ok.

Alt for mange kører på sommerdæk i vinterperioden.

Det viser hidtidige opgørelser fra Rådet for Større Dæksikkerhed og Dækimportørforeningen, som siden 2006 har gennemført halvårlige dæktællinger.

Ved opgørelsen af dæktællingen i januar 2018 anslog organisationen og brancheforeningen, at hele 281.000 biler i Danmark kørte på sommerdæk i vintersæsonen.

Nu gennemføres tællingen endnu engang for at dokumentere danskernes dækvalg.

Derfor er der ingen grund til hverken undren eller mistanke, hvis nogen står og tjekker dækkene på den firhjulede ud på parkeringpladsen, mens du handler.

Formålet er at sætte fokus på hvor mange bilister, der kører rundt på de danske vinterveje på sommerdæk.

- Vores dæktællinger bidrager til at tegne et billede af trafiksikkerheden i Danmark. Hvis flere hundredetusinde biler på sommerdæk færdes på de danske vinterveje, så har vi dokumenteret et problem, der gælder både fremkommeligheden og trafiksikkerhed, siger Volker Nitz fra Rådet for Større Dæksikkerhed.

Vinterdæk er intet lovkrav

I Danmark er det ikke et lovkrav at skifte til vinterdæk, når det kolde og glatte vejr slår ind over de danske veje.

Det er der derimod hos vores svenske og norske naboer, hvor den dokumenterede effekt af vinterdækket på våde og sneglatte veje har haft indflydelse på lovgivning på området.

quote Det er en myte, at sommerdæk bremser bedre end vinterdæk på våde veje om vinteren.

Volter Nitz, Rådet for Større Trafiksikkerhed

Med vinterdæk på bilen stopper man ganske enkelt hurtigere i glat føre, end man gør med sommerdæk på bilen.

- De mange biler på sommerdæk er et stort problem for trafiksikkerheden, når de kører rundt på vejene i vådt og glat føre.

- Og det ved vi, at mange af dem gør selv i hårdt vintervejr, siger Volter Nitz i en pressemeddelelse.

Organisationen Rådet for Større Dæksikkerhed ønsker at sætte fokus på, at det ikke kun er i de hårde og kolde snevintre, at vinterdækket er bedst.

Selv i de milde vintre er vinterdækket det sikreste valg, når det gælder bremselængden.

- Det er en myte, at sommerdæk bremser bedre end vinterdæk på våde veje om vinteren. Når vejene er både kolde og våde, bremser bilen bedre med vinterdæk og selvsagt også på sneglatte veje, siger Volker Nitz.

Få kører på sommerdæk året rundt

Dæktællingen, som Dækimportørforeningen og Rådet for Større Dæksikkerhed står for, har de seneste år vist et støt fald i antallet af biler, som kører på sommerdæk i vinterperioden.

I januar måned 2014 viste den landsdækkende undersøgelse, at 16 procent af de biler, som var blevet tjekket, havde sommerdæk på.

I 2018 var andelen faldet til 11 procent.

Dæktælling - Vinterdæk

*Optællingen er inklusive helårsdæk
*Optællingen er inklusive helårsdæk
Foto: Presse

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik