Nu begynder udleveringen af heroin

Så sker det endelig.

Fra midt i februar får de hårdest plagede narkomaner i hovedstaden hjælp i form af lægeordineret heroin, oplyser P4 København.

Det er næsten to år siden, at Folketinget besluttede at tillade udlevering af heroin til udvalgte narkomaner, så de kan undgå at komme ud i kriminalitet og prostitution for at skaffe stoffer.

Og nu åbner Københavns Kommune så endelig for behandlingsforløbet den 15. februar.

Målgruppen er narkomaner, der har været afhængige i årevis, og forgæves har prøvet alt for at blive stoffri.

Og erfaringer fra blandt andet Holland, Storbritannien og Tyskland viser, at udlevering af heroin virker, siger projektleder Ann-Sofie Bech Von Hielmcrone.

- Deres sidemisbrug af illegale stoffer og deres kriminalitet falder markant. Det giver dem bedre tid og overskud til at arbejde med sig selv og få et andet indhold i livet end det at være misbruger. Og i rigtig mange tilfælde ser man, at folk genoptager et socialt liv og kontakten til familie og venner, som de har mistet, siger Ann-Sofie Bech Von Hielmcrone til P4 København.

Og de hårdest plagede narkomaner vil hellere end gerne forlade deres misbrug, viser forhåndsinteressen.

- Der er mange brugere, som kommer i andre behandlingstilbud, der har vist stor interesse, og jeg har også mødt flere i BrugerForeningen for Aktive Stofbrugere, som gerne vil det her, siger projektlederen.

Men der lyder også kritik af behandlingsforløbet. For ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning skal stofbrugerne først have prøvet et forgæves metadon-forløb for at komme i betragtning, og det betyder, at relativt få narkomaner kan få tilbuddet.

For mange narkomaner vil ikke i metadon først, siger Michael Lodberg Olsen, leder af borgergruppen Dugnad på Vesterbro, der arbejder med løsninger for narkomisbrugere.

- Det er sværere at komme ud af metadon end heroin. Per 100 stofbrugere på Vesterbro er der måske to eller tre lige nu, der kan komme ind i det her forløb. Hvis man åbnede op, kunne man måske få fat i 20-30, og få dem ind i ordentlige rammer, siger Michael Lodberg Olsen.

Udleveringen af heroin i København foregår på en adresse i Nordvest 2 gange om dagen, og stoffet må kun indtages via en sprøjte. Målet er at hjælpe 120 narkomaner årligt, og Statens Institut for Folkesundhed har tidligere beregnet, at målgruppen i hele landet er på 400 narkomaner.

I februar begynder også Odense Kommune at udlevere lægeordineret heroin, og i begyndelsen af marts følger kommunerne rundt om København med via et center i Hvidovre og senere også Esbjerg Kommune.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik