Nu åbner verdens første akvavitbar

Vi bør være stolte af akvavitten, mener nørrebrogenseren Frederick-Sebastian Krause. Han vil nu udbrede kendskabet til den nationale spiritus.

Flasken står oftest truende på frokostbordet, hvor man nervøst kan skele til den, når den fulde onkel eller hærdede bedstefar kræver, at man napper én til. 

Og måske derfor er akvitten for mange blevet symbolet på en afstumpet, dansk alkoholkultur bestående af gruppepres, fællessang samt smagen af opkast med sild. 

Sådan behøver det bare ikke at være, mener nørrebrogenseren Frederick-Sebastian Krause. Så han vil gøre akvavit cool igen, som han formulerer det.

Og han er gået all-in. 

Fredag slår han således dørene op til verdens første akvavitbar på Ravnsborg Tværgade på Nørrebro. 

Her er et hav af forskellige akvavitter på menuen - og kun to forskellige øl, hvis man har brug for lidt til at skylle ned med. 

Målet er, at københavnerne fremover vælger akvavit fremfor eksempelvis gin, når de går ud:

- Mexicanerne elsker deres tequila. Skotterne holder af deres whisky. Men i Danmark vil vi ofte ikke kendes ved vores egen akvavit. Det er kun noget, som vi drikker, hvis den serveres iskold på et påskebord, siger han til TV 2 Lorry og tilføjer:

- Og det er egentlig mærkeligt, for hvis du ser ud i verden, så vil de gerne have akvavit. Det drejer sig om Tyskland, Island og sågar USA. Der boomer det lige nu. Jeg mener, at der er 27 små destillerier, som er åbnet derover bare i de seneste fire år.

 

Skal sælges på nordisk x-factor

Frederick-Sebastian Krause er ligedele ildsjæl og salgsmand. 

Efter at have arbejdet med kommunikation og strategisk branding i flere år, besluttede han efter grundig research på internettet at lave sin egen akvavit for to år siden.

Herfra har interessen grebet om sig, og nu står han klar med en beværtning, hvor den særlige spiritus serveres i shotglas, on the rocks, i cocktails og sågar flasker. 

Og selvom mange generationer af danskere for længst har fravalgt akvavitten, så er han overbevist om, at tiden er moden til en omvendelse. 

- Den er alsidig, og i forhold til gin, der er super populært, så kommer den bare med en hel masse nordisk x-factor, argumenterer han.

Indretningen på 'Rastløs' refererer da også til det gamle København og danske frisind - med mælkekasser, kobberlamper og nøgne strandgæster på billederne.

Og ligegyldigt om man er farfar, forretningsmand eller crossfitter, så passer man ind, forsikrer Frederick-Sebastian Krause:

-  Her drikker man noget, som er lokalt. Noget som er nordisk. Noget som har en historie her, hvor vi kommer fra, siger han.

Dildakvavit er den den nye vodka-Redbull

Håbet er, at gæsterne vil komme for at drikke en aperitif før aftensmaden på en af de mange restauranter langs søerne eller i Ravnsborggade - eller måske en avec, når måltidet skal fordøjes. Der er også plads til at nyde en cocktail en sommeraften, mens man taler, rafler eller bare er til.

På menukortet står der blandt andet 'White Cardinal', 'AquavitTonic' og 'Restless Energy Spritz', hvilket består af en dildakvavit med matcha-teblade, naturroden ginseng, hyldeblomst og æblecider.

- Jeg håber, at jeg kan vise folk, at akvavitten er alsidig. At mine gæster tænker, at den her cocktail skal de hjem og lave. Du behøver ikke kun lægge den i fryseren til jul og påske, siger Frederick-Sebastian Krause.

Og nu kan journalisten ikke dy sig for at spørge, hvad han oftest selv drikker, når han går ud:

-  Arg, nok mest øl faktisk. Noget med lavere procenter. Men det er, fordi jeg skal op om morgenen. Det er benhårdt arbejde på at åbne en ny bar og starte et brand, lyder det ærlige svar.

Rastløs har åbent hver dag fra 16.00 til 24.00. 

Hvad er en akvavit

EU's regler foreskriver, at man ikke bare kan kalde hvad som helst for en akvavit.

Akvavit er spiritus med kommen- og/eller dildsmag, der er aromatiseret ved anvendelse af et urte- eller krydderidestillat.

Drikken har et minimumsalkoholindhold udtrykt i volumen på 37,5%. 

Den fremstilles ved destillation af væske, der har gæret på kartofler o.l. 

Tilsætning af essensolier (smagsstoffer) er forbudt.

Akvavitten vandt indpas i middelalderen og var i begyndelsen et lægemiddel tilsat helbredende urter. 

Kilde: Folketinget.dk og Gyldendal. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik