Nordsjællandske borgmestre ryster på hovedet af Københavns nye boligø

De københavnske politikere jubler over udsigten til en helt ny bydel. Men Hillerød og Gribskovs borgmestre så hellere en løsning, der også gavner Nordsjælland.

Regeringen har lovet København en helt ny bydel, på en kunstig anlagt ø mellem Nordhavn og Refshaleøen.

Men mens de københavnske politikere jubler over udsigten til en helt ny bydel med plads til 35.000 beboere og cirka ligeså mange arbejdspladser, så ryster to nordsjællandske borgmestre på hovedet af projektet. De så hellere en løsning, der også gavner Nordsjælland.

Det gælder blandt andre Hillerøds socialdemokratiske borgmester, Kirsten Jensen.

- Jeg synes, det virker som et meget meget stort projekt, og jeg kan også godt forstå, at København ønsker så store projekter og ønsker at være attraktive, men vi har nogle muligheder her hos os for at imødekomme nogle af de behov, som det store projekt også skulle være svar på, siger hun.

Helhedsperspektivet mangler

Også Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost ærgrer sig.

- Jeg ønsker jo København den allerbedste udvikling, men jeg bliver lidt træt af, at man måske glemmer at se hovedstaden i et helhedsperspektiv, siger han.

Her ses en visualisering af Lynetteholmen.
Her ses en visualisering af Lynetteholmen.
Foto: Renderinger fra Statsministeriet

Begge nordsjællandske borgmestre så hellere, at staten kiggede nordpå for at løse Københavns trafik- og boligproblemer fremfor at løse dem med en helt ny kunstig ø.

- Fyrre minutter fra Rådhuspladsen kan man komme ud til kommuner, som har daginstitutioner, skoler og en masse kapacitet stående. Vi er faktisk klar til at tage nye borgere, hvis vi ellers kunne få lov, for vi mangler bedre infrastruktur, siger Anders Gerner Frost.

Også Kirsten Jensen mener, der er masser af plads i hendes kommune.

- Vi har plads i Hillerød, og vi har plads i Frederikssund og Gribskov, hvis vi kan få understøttet nogle af de muligheder, vi har. Hvis vi får færdiggjort vores motorvej og får justeret den kollektive trafik, så kan folk komme og bo her, siger hun. 

Lynetteholmen anlægges som en ny ø ved at opfylde et areal på cirka to millioner kvadratmeter i Øresund i forlængelse af Refshaleøen og Lynetten. Lynetten skal forbindes med en havnetunnel og kobles på metrolinjerne.
​​​
Byggeriet på Lynetteholmen vurderes at kunne påbegyndes fra omkring år 2035, og bydelen ventes fuldt udbygget og beboet omkring 2070. 

Men det er ikke alle steder at planerne for den nye ø mødes med begejstring. To borgmestre i nordsjælland ærgrer sig i hvert fald over projektet.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik