Forbudt gift dræber nordsjællandsk havørn

Fredet fugl dræbt af akut dræbende, ulovlig gift

En beboer fandt forleden en død havørne-han på en mark ved Edelgavevej nær Smørum.

Den store rovfugl på mere end fire kilo var sund og rask og havde  fjerdragt i perfekt stand.

Men den var død af forgiftning.

Den døde fugl blev bragt til DTU Veterinærinstituttet, og her har de nu påvist, at fuglekroppen havde et højt indhold af stoffet carbofuran, som en hurtigt dræbende gift, når fugle indtager den. 

- Det er trist, at vi i den danske natur bliver ved med at finde eksempler på giftdræbte rovfugle, hvor det tilsyneladende i særlig grad går ud over havørne og røde glenter.  I løbet af de seneste få år er der fundet 7 døde havørne, der havde den illegale gift i sig, siger Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening (DOF), som har sørget for at få den døde ørn sendt til obduktion.

Det er første gang, man i Nordsjælland finder en rovfugl, der er blevet dræbt af den kraftige gift.

Men tidligere er der på lignende måde fundet døde rovfugle i Jylland, og Knud Flensted frygter, at giften er indkøbt af nogen med henblik på at slå dyr ihjel. 

- Meget tyder på, at carbofuran florerer på visse egne og i visse kredse, der ikke bryder sig om rovfugle eller andre dyr, som så forgiftes. Det mønster, vi har kunnet uddrage på baggrund af de senere års giftdrab på rovfugle, viser, at der bliver lagt kød forgiftet med carbofuran ud, som de ådselædende fugle så æder af, hvorefter de øjeblikkeligt dør, siger han.

Carbofuran er en kraftig insektgift og har været forbudt i Danmark siden 2008.

Hør Knud Flensted fortælle om den kraftige gift. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik