Sæson for julefrokost: Nordsjællands Politi fanger bagstive om søndagen

Det er julefrokostsæson, og derfor er Nordsjællands politi på vejene for at føre kontrol med påvirkede billister. I første weekend fangede man mange bagstive.

Politiet har ikke kun fanget bagstive julefrokostgæster dagen derpå, flere har været påvirket af hårde stoffer. Foto: TV 2 Lorry

De var sikre på at promillen lå på nul. Det gjorde den ikke.

Jørgen Rath Nielsen, politiassistent hos Nordsjællands Politis færdselsafdeling

Hele weekenden har færdselspolitiet vinket bilister ind til spritkontrol. Ikke kun om natten efter julefrokosten, men også dagen derpå.

Nordsjællands Politi førte kontrol flere forskellige steder i Gribskov og Furesø Kommuner. Ingen blev taget i at overskride den tilladte promillegrænse på 0,5, men flere lå lige på grænsen.

- Vi målte tre herrer i dag, som havde været i byen igår. De kunne godt mærke at havde sovet for lidt og var tørre i munden, men de var sikre på at promillen lå på nul. Det gjorde den ikke, de var ikke komplet afruset, siger Jørgen Rath Nielsen, politiassistent hos Nordsjællands Politis færdselsafdeling.

Flere påvirkede af stoffer

Politiet fører kontrol fredag, lørdag og søndag resten af december måned, både for at fange dem der kører hjem fra festen og dem, der kører ærinder tidligt dagen efter.

Selvom promillen er holdt indenfor lovens grænser, så er sanserne stadig sløvede.

- Vi håber at vores tilstedeværelse har en præventiv effekt. Man skal ikke tage chancen og køre. Man skal være opmærksom og stille bilen for vores allesammens skyld.

To af de tre herrer som politiet fangede i dag, var bare ude for at hente morgenbrødet, men efter det gik op for dem, at rusen ikke havde lagt sig valgte flere af dem at stille bilen. 

Både fredag og lørdag opsnappede politiet flere der var ulovligt påvirket af stoffer og alkohol, og umiddelbart ser de en stigning i antallet af tilfælde hvor billisten er påvirket af hårde stoffer som kokain og amfetamin, og flere tilfælde med hash-påvirkning.

Det hænger i første omgang sammen med, at kontrollen på dette område er blevet bedre, fortæller Jørgen Rath Nielsen.

Straffen for spirituskørsel: 1. gangstilfælde

Promille mellem 0,5 og 1,2

 • Du får frakendt kørekortet betinget. Det betyder at du skal bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve) inden for 6 måneder for at beholde kørekortet. Dumper du et forsøg, mister du kørekortet, indtil du har bestået begge prøver.
 • Du får en bøde, der ca. svarer til din netto månedsløn gange med promillen
 • Du skal gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik). Kurset varer 12 timer fordelt på 4 lektioner à 3 timer, og det koster 3200 kr.

Promille mellem 1,2 og 2,0

 • Du får frakendt kørekortet ubetinget i 3 år. Alternativt kan du søge om at køre med alkolås i 3 år (gælder fra 15. december 2017) Læs mere om alkolås her
 • Du får en bøde, der ca. svarer til din netto månedsløn gange med promillen
 • Du skal gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik), inden du kan generhverve kørekortet/køre med alkolås. Kurset varer 12 timer fordelt på 4 lektioner à 3 timer, og det koster 3200 kr.
 • For at generhverve dit kørekort/køre med alkolås, skal du også skal bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve)

Promille over 2,0

 • Du får frakendt kørekortet ubetinget i min. 3 år. Herefter skal du enten køre med alkolås i 2 år, eller du må vente yderligere to år med at generhverve kørekortet. Læs mere om alkolås her 
 • Du får 20 dages betinget fængsel
 • Du får en bøde, der ca. svarer til en netto månedsløn
 • Din bil kan blive konfiskeret
 • Du skal gennemføre et ANT-kursus (ANT står for Alkohol, Narko og Trafik), inden du kan generhverve kørekortet. Kurset varer 12 timer fordelt på 4 lektioner à 3 timer, og det koster 3200 kr.
 • For at generhverve dit kørekort, skal du skal bestå en kontrollerende køreprøve (både teori- og køreprøve)
 •  

Kilde: Rådet for sikker trafik

 

01:03

Bilister har alkohol i blodet dagen efter julefrokosten.

Luk video

 Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik