Nordsjælland taber væksten

Nordsjælland vil stå som vækstens taber, når Danmark igen begynder at køre stærkt efter krisen. Det attraktive Nordsjælland står de næste 10-20 år til at miste både arbejdspladser, ung arbejdskraft og dynamiske børnefamilier. Det mener direktør for Institut for Fremtidsforskning Jesper Bo Jensen.

- Vi kan se på befolkningsudvikling og byudvikling, at Nordsjælland er ved at blive udsultet af København og kommunerne syd og vest for. Nordsjælland er beboet af folk, der er godt oppe i årene, og hvor børnene er flyttet. De sidder i dyre huse, som er svære at sælge, og som nutidens børnefamilier ikke har råd til, siger Jesper Bo Jensen, der har speciale i vækst og byudvikling.

Han vurderer videre, at når de unge vælger Nordsjælland fra, vil virksomhederne gøre det samme.

Nordsjælland bliver pensionisternes bolig, mens de dynamiske og dygtige søger sydligere græsgange efterfulgt af de virksomheder, der gerne vil have deres arbejdskraft.

Sådan tegner horisonten sig, når direktør Jesper Bo Jensen fra Institut for Fremtidsforskning i Århus ser i krystalkuglen.

- Vi har kunnet se de sidste 15 år, at virksomheder vælger at placere sig, hvor arbejdskraften er. Profilen med en aldrende befolkning og de unge, der flytter væk, betyder, at regionen har et mindre gunstigt arbejdskraft-tilbud til virksomheder. Man kan skaffe modne medarbejdere med god erfaring, mens det er svært at skaffe nogle af de yngre og mere dynamiske omkring de 30+. De bor andre steder, siger Jesper Bo Jensen, som også forventer, at de en del af de medicinalvirksomheder, der op gennem 1990'erne og 00'erne valgte at bosætte sig i Nordsjælland, vil flytte væk igen.

Jesper Bo Jensen peger på, at Nordsjællands største vækstpotentiale ligger i Frederiksværk og Frederikssund-området.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik