Nordsjælland bagud i konkurrencen om turisterne

Utilfredstillende og under niveau! Det er status for Nordsjællands tiltrækning på turisterne. Helsingør klarer sig trods alt bedst. Det skriver Helsingør Dagblad.

Der kommer ikke nok turister til Helsingør og heller ikke til resten af Nordsjælland, fordelt på Fredensborg, Hillerød og Gribskov - de fire kommuner er gået sammen i turistsamarbejdet VisitNordsjælland, som skal vende en trist udvikling. Det er nemlig gået markant tilbage for turismen i Nordsjælland!
»Udviklingen i området har været utilfredsstillende og under niveauet i det øvrige Danmark«, understreger VisitNordsjælland. Bestyrelsesformand Peter Rømer Hansen er bekymret, men også optimistisk.
- I Nordsjælland oplever vi en tilbagegang, der større end udviklingen på landsplan. Vores belægning på overnatningsstederne i Nordsjælland ligger lavere end landsgennemsnittet, konstaterer Rømer Hansen.
Tal viser, at tilbagegangen fra 2007 til i dag ligger på omkring 13 procent, når det gælder turistovernatninger i de fire kommuner.
I de fire kommuner i VisitNordsjælland burde der ellers være alt, hvad en turist - dansk eller udenlandsk - kan ønske sig. Natur, kultur, historie, handelsmuligheder, hyggelige byer, hav og strande, gode overnatningsmuligheder og meget andet.
- Alle de ting til sammen gør, at der er potentiale til meget mere her. Som produkt er Nordsjælland måske Danmarks dejligste. Derfor er det jo også et paradoks, at man har under-performet i forhold til at få gæster hertil, siger VisitNordsjælland-bestyrelsesformanden.
Det nystartede turisme-samarbejde er et eksempel på, hvad der har været årsagen til, at Nordsjælland halter bagud i konkurrencen om turisterne. Før arbejdede hver kommune for sig, når det gjaldt om at få flere gæster til.
- Problemet har været, at de fire kommuner ikke har været gode nok til at samarbejde. Vi har ikke været gode nok til at fortælle den samme historie. Historien om, hvad man kan opleve, hvor man kan købe det, hvornår det sker og så videre. Det har der ikke været tradition for, men nu har man via VisitNordsjælland lagt pengene i samme pulje, og så vil man kunne slå en større bule i markedet, tror Peter Rømer Hansen.
Som nævnt er det gået tilbage for turismen i Nordsjælland i de seneste år.
Helsingør har tilsyneladende klaret sig nogenlunde, mens de øvrige kommuner i VisitNordsjælland er hårdere ramt.
I 2007 var der i alt 788.649 turist-overnatninger på hoteller, feriecentre, udlejningssommerhuse, campingpladser, vandrerhjem og lignende i de fire nordsjællandske kommuner. Året efter lå tallet på 771.326, og i 2009 kom et alvorligt dyk ned til 685.941 overnatninger i Helsingør, Fredensborg, Hillerød og Gribskov.
- Det ser skidt ud. Tallene viser, at der har været en finanskrise, som har ramt Nordsjælland enormt hårdt.Jeg mener, at det må være en dejlig målsætning, at overnatningstallet i Nordsjælland runder en million inden for en kort årrække, siger Peter Rømer Hansen.
Bestyrelsesformanden vurderer, at der er gode muligheder for at ramme over 1.000.000 turist-overnatninger på et år i løbet af en overskuelig periode, primært fordi de fire kommuner står stærkere end tidligere takket være samarbejdet i Visit Nordsjælland.
- Desuden skal vi se på udviklingen af de oplevelser, vi har i Nordsjælland. Det kan være gastronomi. Det kan være sport og aktiv fritid. Det kan være den nye nationalpark. For Helsingørs vedkommende er der for eksempel bymiljøet og Kulturværftet, pointerer Peter Rømer Hansen.
I de seneste år har Helsingør i øvrigt ligget på omkring 300.000 turist-overnatninger per år. Hillerød har omkring 90.000 overnatninger, mens Gribskov har oplevet en markant tilbagegang - fra 357.000 overnatninger i 2003 til 244.000 overnatninger sidste år. Fredensborgs overnatningstal fra 2009 er på 53.822, oplyses det over for Helsingør Dagblad.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik