Nordmænd ønsker fremtidsbane mellem København og Oslo

Det kan skabe stor værdi med et 'vakum-tog' mellem Norge og Danmark, lyder meldingen fra norsk parti.

Skal man kunne rejse fra Oslo til København gennem et rør - hurtigere end lydens hastighed?

Det lyder som et scenarie fra en science fiction-film, men hvis du spørger opfinderen og milliardæren Elon Musk, så burde det være muligt. 

Den canadisk-amerikanske forretningsmand står bag Teslas elbiler, betalingstjenesten PayPal og Mars-projektet SpaceX. Og allerede i 2012 kom hans ingeniører med et bud på, hvordan en såkaldt Hyperloop-bane kan fungere.

Ideen går i korte træk ud på, at man transporterer mennesker og gods i en kapsel gennem et rør med ekstremt lavt lufttryk. Ved hjælp af det lave lufttryk, burde man kunne bryde lydmuren, hedder det sig. 

I Dubai har man taget ideen til sig, men det er der også nordmænd, som har nu. 

Hyperloop-banen skal være drevet udelukkende af solenergi og magnetisk kraft. 
Hyperloop-banen skal være drevet udelukkende af solenergi og magnetisk kraft. 
Foto: Hyperloop, SpaceX

Politisk ønske i Norge

Under et landsmøde i Lillehammer lørdag præsenterede Miljøpartiet De Grønne en ide om at bygge en hyperloop-bane mellem Oslo og København. 

Ønsket er, at "vakum-toget" allerede er klar til brug i 2037, således at man kan rejse mellem de skandinaviske lande på ganske kort tid. 

Hvorvidt toget forbliver fantasi vil både afhænge af dansk støtte og opbakning blandt de øvrige norske partier, men Per Espen Stoknes, der er manden bag forslaget er optimistisk: 

- Indtil videre ser det ikke ud til, at de andre partier er helt så interesserede i dette emne. Men når de ser, at dette er virkelighed og ikke bare grønne fantasier, og at det handler om at skalere og se på omkostninger overfor udbytte, tror jeg de vil følge efter, siger han til dagbladet.no. 

Hør mere om konceptet 'hyperloop' her: 

Tur/retur på en halv time

I Nevadas ørken nord fra Las Vegas i USA er man ved at bygge en testbane på otte kilometer, som angiveligt koster hele 80 millioner dollars. 

Alligevel mener Per Espen Stokness, der er medlem af miljøpartiet og forsker i grøn vækst, at en hyperloop-bane vil kunne betale sig herhjemme. 

- Det vil skabe stor værdi. Det vil blive et netværk mellem de større byer, som vi (Norge, red.) ikke må stå udenfor. Det vil være dyrt for os, hvis Göteborg og København indleder et sådan projekt her, som vi ikke er en del af, siger han til dagbladet.no. 

Ifølge Elon Musk vil en hyperloop-bane kunne opnå hastigheder helt op til 1300 kilometer i timen. Det svarer til en transporttid på mindre end en halv time mellem København og Oslo. 

 
 
Foto: Hyperloop, SpaceX

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik