Nordforbrænding nægter at betale regning

Bestyrelsen i Nordforbrænding siger nej til at betale sluknings-regningen for den store losseplads-brand i Toelt i efteråret, selv om virksomheden selv var skyld i, at slukningsarbejdet blev meget omfattende for Nordsjællands Brandvæsen, skriver Helsingør Dagblad.

På et betyrelsesmøde tirsdag aften besluttede bestyrelsen med stemmerne 3 mod 1 at man ikke vil betale regningen, som borgmestrene fra Helsingør og Fredensborg ellers har krævet. Borgmestrene fra Allerød, Hørsholm og Rudersdal stemte for, mens Fredensborgs socialdemokratiske borgmester Thomas Lykke Pedersen stemte imod. Helsingørs borgmester Johannes Hecht-Nielsen (V) erklærede sig inhabil i sagen og gik uden for døren, da afstemningen skulle foregå.
Det kostede Nordsjællands Brandvæsen mellem 850.000 og 900.000 kroner at slukke den omfattende brand, hvor 25 brandfolk arbejde i døgndrift i en uge for at komme ilden til livs. Og da Nordsjællands Brandvæsen er et fælleskommunalt selskab, der drives af Fredensborg og Helsingør Kommuner, så bliver det altså skattebrogerne i Helsingør og Fredensborg, der kommer til at betale for den omfattende brandslukning.
- Som borgmester i Helsingør mener jeg, det er helt urimeligt, og at Nordforbrændingen som et minimum skulle have betalt en del af regningen selv. Det argumenterede jeg for på bestyrelsesmødet, men det vandt altså ikke gehør i den øvrige bestyrelse udover hos Thomas Lykke Pedersen fra Fredensborg, siger Johannes Hecht-Nielsen.
- Jeg valgte at erklære mig inhabil, fordi jeg i denne sag står med to kasketter. Som bestyrelsesmedlem i Nordforbrændingen er jeg forpligtet til at varetage virksomhedens interesser, og rent juridisk er Nordforbrændingen ikke forpligtet til at betale denne regning. På den anden side sidder jeg også som repræsentant for borgerne i Helsingør, som dermed kommer til at hænge på regningen, og derfor var jeg nødt til at erklære mig inhabil, siger Johannes Hecht-Nielsen.
Han understreger, at det ikke havde gjort nogen forskel, om han havde valgt at deltage i afstemningen, idet afgørelsen så blot havde været 3-2 til fordel for ikke at skulle betale for brandslukningen.
- Men faktisk mener jeg, at virksomheden selv burde have betalt, fordi virksomheden selv var skyld i den store brand. Det havde pyntet gevaldigt på Nordforbrændingens image, hvis virksomheden selv havde været med til at betale for den oprydning, som virksomheden selv var skylde i, siger Johannes Hecht-Nielsen.
Branden på Toelt Losseplads opstod den 17. oktober sidste år i et lager af brandbart affald. Det er ikke usædvanligt, at der går ild i sådan et affalds-lager, men normalt tager det ganske kort tid at slukke ilden.
Men det viste sig, at lageret i Toelt indholdt langt mere brandbart affald, end miljøreglerne foreskriver, og derfor blev branden langt mere omfattende end normalt. Beboerne i nærheden måtte evakueres af frygt for farlig røg og dampe, og branden kunne se på flere kilometers afstand.
Ledelsen i Nordforbrændingen var helt bekendt med, at affaldslageret var overfyldt, men havde ikke orienteret bestyrelsen om dette dengang branden udbrød. Derfor var Helsingørs daværende borgmester Per Tærsbøl da også ganske overrasket over omfanget af lossepladsbranden.
- Det havde da været helt rimeligt, hvis virksomheden selv havde betalt for oprydningen, da virksomheden jo selv helt bevidst havde oplagret alt for meget affald. Det er helt urimeligt, at skatteborgerne i Helsingør og Fredensborg skal stå med regningen efter en skade, som er forvoldt af et selskab, der ejes af fem kommuner i Nordsjælland, siger Per Tærsbøl.
Nordforbrænding er et fælleskommunalt affaldsselskab stiftet i 1965. Selskabet ejes af Allerød Kommune, Fredensborg Kommune , Helsingør Kommune , Hørsholm Kommune og Rudersdal Kommune. Bestyrelsen består af borgmestrene fra de fem kommuner.
Udover at sige nej til at betale regningen for losseplads-branden, besluttede bestyrelsen tirsdag, at sæsonforskydningslagret for forbrændingsegnet affald på Toelt Losseplads (det, der brændte) afvikles, og at der søges fundet en anden løsning på lagerbehovet.
Nordforbrændingen skriver i en pressemeddelelse:
»Baggrunden er branden i lagret sidste efterår, som viste, at det er vanskeligt at have et større lager af brændbart affald så tæt på naboerne, som det er tilfældet på Toelt Losse-plads. Da der fortsat er behov for et lager, når forbrændingsanlægget i Hørsholm ikke kan komme af med varmen eller er stoppet af anden grund, er det samtidig besluttet at finde anden lagerplads. I første omgang søges indgået en aftale for den kommende sommersæson med AV-Miljø, der driver et depot på Amager, samtidig med at en længerevarende løsning på Skibstrup Affaldscenter undersøges.«


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik