Noma vinder pris for sit helt særlige lys: Se, hvorfor det er så unikt

En række ambitiøse projekter fra TV 2 Lorrys sendeområde var blandt de nominerede, da Den Danske Lyspris i dag skulle overrækkes. Her blev det Nomas nye restaurant, der løb med hædren.

Noma er kendt som madanmeldernes helt store kæledægge. Men det er ikke kun maden på menukortet, der vækker begejstring. Det samme gør belysningen.

Det blev torsdag belønnet med en fornem pris, da Nomas nye restaurant på Refshaleøen i København vandt Den Danske Lyspris 2018, fordi restaurantens belysning sætter helt nye standarder for, hvordan man kan arbejde med lys og stemning.

- Det var en enig jury, som denne gang pegede på Nomas flotte projekt. Det er noget helt særligt, fordi det er så ambitiøst og samtidig giver masser af inspiration til, hvordan man kan lave godt, gennemført nordisk og også energirigtigt lys både derhjemme og i professionelle sammenhænge, siger juryformand Anne Bay, direktør i Dansk Center for Lys, i en pressemeddelelse.

Lysdesignet er blevet til i et samarbejde mellem Studio David Thulstrup og lysvirksomheden Anker & Co, som sammen med blandt andre XAL har leveret de specialdesignede armaturer og ophæng.
Lysdesignet er blevet til i et samarbejde mellem Studio David Thulstrup og lysvirksomheden Anker & Co, som sammen med blandt andre XAL har leveret de specialdesignede armaturer og ophæng.
Foto: Irina Boersma - pressefoto

Et produkt af chekkokkens filosofi

Belysningen på Noma er et produkt af chefkok og grundlægger René Redzepis filosofi om at skabe en gennemført nordisk oplevelse, hvor mad, belysning og interiør udtrykker én og samme idé.

Hele huset er gennemdesignet med helt særligt udvalgte materialer og møbler. Derfor er der også fokus på belysningen. Men det er ikke lamperne, der stjæler opmærksomheden: De skal ikke være til pynt. Derimod er det lyset selv og lysets samspil med møbler, rum og mad, som er i højsædet.

Det er ellevte gang, at prisen uddeles, og udvælgelsen foretages af en bredt sammensat jury. I år finder juryen, at vinderprojektet er indbegrebet af nordisk lysdesign.
Det er ellevte gang, at prisen uddeles, og udvælgelsen foretages af en bredt sammensat jury. I år finder juryen, at vinderprojektet er indbegrebet af nordisk lysdesign.
Foto: Irina Boersma - pressefoto

I det hele taget understreger løsningen diskret restaurantens koncept, og gør at bygningen opleves som en nordisk kæmpevilla, lyder det i pressemeddelelsen fra Dansk Center for Lys.

Den Danske Lyspris er en hæderspris og gives til hele teamet bag lysprojektet. Det er ellevte gang, at prisen uddeles, og udvælgelsen foretages af en bredt sammensat jury. I år finder juryen, at vinderprojektet er indbegrebet af nordisk lysdesign.

Sådan fungerer belysningen på Noma:

Her kan du læse Dansk Center for Lys' beskrivelse af Nomas helt særlige belynsning:

 

Belysningen tilpasses løbende maden og de tre sæsoner, som køkkenet arbejder med. Al belysningen er LED og kan reguleres.

 

Ved både at skrue op og ned for belysningen og arbejde med det hvide lys’ varme kan hele belysningen bringes til at skabe forskellige stemninger.

 

For eksempel kan gæsterne opleve, hvordan belysningen om sommeren næsten forlænger sollyset ind i rummet, og fremhæver loft og ovenlys.

 

Om vinteren kan der skabes en huleagtig stemning koncentreret om de enkelte borde. Vinterbelysningen er lavet, så den spejler sig mindst muligt i de store ruder ud mod naturen, hvor bevoksningen til gengæld belyses svagt. Således bliver vinterudsigten i mørket på Frederiks Bastion også noget helt særligt med kraftværket Amager Bakke i baggrunden. Mange af løsningerne kan fint bruges som inspiration til, hvordan man kan arbejde med lys derhjemme.

 

Hvad restaurantens gæster ikke får at se er, at belysningen også er fuldstændig gennemført i alle køkkenområder og laboratorier – ja, selv i opvaskerummet. Der er tænkt over lysets mængde, fordeling, varme og farvegengivelse hele vejen igennem, således at alle funktioner understøttes.

 

Kilde: Dansk Center for Lys

- Belysningen på Noma fremstår på det nærmeste magisk – den omgivende natur, historien og den industrielle kontekst bliver ét med de stemningsfulde lokaler ved hjælp af belysningen, som er meget vellykket i både form, funktion, kvalitet og æstetik. Lyskonceptet er forbilledligt gennemarbejdet og spiller symbiotisk sammen med bygningerne og omgivelserne, lyder det i en fælles udtalelse fra juryen.

Det er arkitektvirksomheden BIG, som står bag byggeriets arkitektur, og Studio David Thulstrup, der har udviklet restaurantens interiørdesign, mens lysdesignet er blevet til i et samarbejde mellem Studio David Thulstrup og lysvirksomheden Anker & Co, som sammen med blandt andre XAL har leveret de specialdesignede armaturer og ophæng.

Her kan du se et tidligere om Noma, som blev vist her på kanalen tilbage i 2016.

Stolt arkitekt

David Thulstrup, arkitekt og ejer af Studio David Thulstrup, som har stået for indretning og belysning, er meget stolt af resultatet og den anerkendelse, som projektet har fået:

- Samarbejdet med Noma gik op i en højere enhed, da vi begge specialiserer os i at skabe særlige oplevelser med udgangspunkt i den kontekst, vi er i. Det handlede om at skabe en enestående fortælling om tid og sted ­– og i dette spiller lyset en markant rolle.

- Med dette projekt havde vi mulighed for at udfolde potentialet i det foranderlige lys, hvor kunstlyset forholder sig til naturens lys, dagens og årets rytme, og ikke mindst restaurantens skiftende menu, siger David Thulstrup.

Den Danske Lyspris blev overrakt ved en stor sammenkomst i Bygningskulturens Hus. Der var fire nominerede projekter til Den Danske Lyspris 2018.

De øvrige projekter var Tunnelbelysning til Supercykelsti Farumruten, Smartphonemania i Danmarks Tekniske Museum i Helsingør og Lego House i Billund.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik