Nørrebros julebelysning er i fare: Handelsformand klandrer indvandrerbutikker

Julebelysningen på Nørrebrogade hænger i en tynd tråd. Handelsformand bebrejder indvandrerbutikkerne. Men den forklaring køber formanden for lokaludvalget ikke.

Julen i år risikerer at blive en noget mørkere tid for de handlende på Nørrebrogade.

Her har den lokale handelsforening nemlig ikke råd til at hænge julebelysningen op, og de har nu helt opgivet at samle ind til, at det kan lykkedes.

- Vi er ikke en særlig rig forening. Og vi har i de forløbne år har haft 40.000 kroner i underskud per ophængning. Det kan vi ikke blive ved, siger formanden for Nørrebros Handelsforening, Hans Mejlshede, til TV 2 Lorry.

Han mener, at en af hovedårsagerne til, at foreningen mangler penge til ophængningen af deres 33 julekæder, skyldes uvilje fra mange af de erhvervsdrivende – herunder særligt de muslimske.

- Det er frivilligt for forretningerne, om de vil deltage. Men andelen af butikker, som drives af personer med anden etnisk baggrund, er over halvtreds procent. Hvis nu du er muslimsk herrefrisør – og dem er der cirka tyve af - så er det jo ikke så meget at sige til, at du gider ikke betale til juleophængningen. Det er jo ikke fordi, du klipper flere kunder af den grund, siger Hans Mejlshede.

Et helvede at samle penge ind

Han fortæller, at handelsforeningen forgæves har opsøgt mange af butikkerne og forsøgt at få dem til at bidrage til julebelysningen. Handelsforeningen har desuden kontaktet Københavns Julebelysning og spurgt om de - foruden opsætning - også vil sørge for indsamling, men her har man takket nej.

- Det er heller ikke noget særligt rart job at være indsamler på det her. Det er et helvedes job for at sige det diskret, lyder det fra Hans Mejlshede.

- Overraskende mange er negative over at skulle betale. Afvisningerne er ofte ikke særligt pæne, og ind imellem bliver nogle direkte ubehagelige, siger han og tilføjer, at han har ellers har indtryk af, at de handlende er glade for julebelysningen.

- De synes, det er hyggeligt og rart. Og de har faktisk også bidraget lidt i de tidligere år. Men 10 til 50 kroner rækker ikke så langt, når de her relativt store summer skal betales, siger Hans Mejlshede og tilføjer, at det sammenlagt koster i omegnen af 190.000 kroner at hænge julekæderne op i gadebilledet.

Skyldes ikke kulturel modvilje, mener politiker

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Yildiz Akdogan, som selv bor på Nørrebro, har de seneste år samlet penge ind til julebelysningen på Nørrrebrogade. Også hun siger, at det ikke er nogen nem opgave. Men hun kan ikke genkende det billede, som Hans Mejlshede tegner af butikkerne, ligesom hun heller ikke tror, det skyldes kulturel modvilje, men snarere uvidenhed.

- Det overrasker mig, at han siger det. Sidst, da jeg ude, var det rigtigt nok op ad bakke, men jeg synes ikke, de var negative. Der var flere, der gerne ville bakke op om det, og nogen ville gerne støtte med Mobilepay. Men det er klart, det kræver en meget stor indsats. Mange af butikkerne forstår sig måske ikke helt på det her med den traditionelle handelsforenings rolle, og de tror måske, det kun handler om, at de skal være medlemmer, siger Yildiz Akdogan til TV 2 Lorry.

Lokaludvalg støtter med penge, men vil ikke stå for indsamling

Handelsforeningens formand Hans Mejlshede har nu spurgt Nørrebros Lokaludvalg, om de vil påtage sig opgaven med at samle ind til julebelysningen.

Lokaludvalget har tidligere år ydet adskillige tilskud til ophængningen, og ifølge udvalgsformand Mogens Petersen vil man også i år gerne bidrage med 45.000 kroner. Men udvalget kommer ikke til at påtage sig opgaven med at samle penge ind, ligesom de heller ikke vil dække et eventuelt underskud.

- Det kan vi ikke. For det første kan vi ikke dække et underskud i december måned, fordi vi ikke har flere penge til den tid. For det andet har vi ikke ressourcer til at stå for indsamlingen. Vi har jo ikke medarbejdere til at lave det, og det er heller ikke det, de er ansat til. Men vi kan bidrage med 45.000 kroner ligesom vi også gjorde sidste år, siger Mogens Petersen til TV 2 Lorry.

Men det er slet ikke nok, forklarer handelsforeningens formand, Hans Mejlshede.

- Vi fik 45.000 kroner sidste år, men havde alligevel et underskud på 40.000 kroner, og det kan foreningskassen ikke klare, siger han.

Lokaludvalgsformand: De er for gamle til opgaven

Mogens Petersen fra Lokaludvalget mener, at Hans Mejlshede skyder helt ved siden af med sin argumentation om, at der mangler penge til julebelysningen, fordi særligt indvandrerbutikker ikke vil betale.

- Det gælder jo også store butikker som Fætter BR, Føtex, Kvickly, Netto og brillebutikkerne. Det her handler mere om, at handelsforeningen består af ganske få forretninger. Og alle ejerne er over 70 år, og formanden er over 80 år. De kan ikke løfte denne her opgave, fordi de er for gamle, og de har ikke nok medlemmer, siger Mogens Petersen.

Han tilføjer, at lokaludvalget gennem årene samlet har bidraget med over en halv million til ophængningen – herunder indkøb af julekæderne.

Derfor mener han også, at der skal andre boller på suppen, hvis der fremover skal komme julelys i gaden:

- Hvis det her skal løses, så kræver det, at man tager en snak med nogle af andelsforeningerne og ejerforeningerne og spørger, om de hver især vil putte nogle tusinde kroner i det. Men det kræver, at der er nogen, der organiserer det, siger Mogens Petersen.

Artiklen er blevet opdtaeret med et citat fra Yildiz Akdogan. I artiklen nedenfor kan du læse hele interviewet med den socialdemokratiske folketingspolitiker, som igen i år vil forsøge at samle ind til julebelysningen.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik