Nørrebro-imam prædiker trods politianmeldelse

Det Jødiske Samfund i Danmark kritiserer, at politiet endnu ikke har taget affære et år efter, at foreningen politianmeldte en imam i København for at opfordre til drab på jøder.

Politikerne var på den anden ende og krævede handling, da det for et år siden kom frem, at en imam i København havde opfordret til drab på jøder. 

Men her et år efter har politiet endnu ikke afgjort, om imamen Mundhir Abdallah fra Masjid Al-Faruq-moskéen på Nørrebro skal sigtes eller ej. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Imamen selv har brugt mellemtiden på at prædike mindst tre gange i samme moské. Senest for en måned siden.

Undrer sig over politiet

Hos Det Jødiske Samfund i Danmark, der politianmeldte imamen, undrer formand Dan Rosenberg Asmussen sig over, at politiet endnu ikke har taget affære. 

- Jeg kender ikke baggrunden for, at det trækker ud. Men det undrer os, at det skal tage så lang tid at vurdere, om der er basis for at rejse sigtelse eller ej. Særligt fordi der i hele Europa er en stigende bekymring for antisemitisme i øjeblikket, siger Dan Rosenberg Asmussen.

- Ikke mindst derfor synes jeg, at der er gode grunde til hurtigt at vurdere, om der er foregået noget strafbart i den pågældende sag, sådan at man ikke lader tingene udvikle sig, siger han.

I kølvandet på politianmeldelsen i maj sidste år var der flere politikere, som undrede sig over, at politiet ikke selv havde taget affære, men lod det være op til Det Jødiske Samfund i Danmark at indgive politianmeldelse. 

- Derudover er der jo lavet et nyt regelsæt, som netop skal bruges, hvis der er mistanke om hadprædikanter i de danske moskéer. Så vi havde gerne set en hurtigere opfølgning fra de relevante myndigheder, siger Dan Rosenberg Asmussen. 

Khader: Det kan ikke være rigtigt

Imamen Mundhir Abdallah selv fortæller i en besked på Facebook, at han tidligere har været i kontakt med politiet, men ikke har hørt fra dem ”for nylig”. 

Mundhir Abdallah er fra Libanon, men bor i Danmark i øjeblikket, fortæller han til Kristeligt Dagblad. Hans bopæl er aktuel i forhold til, om han kan dømmes efter imamlovens bestemmelser i Danmark, eller om han kan sættes på regeringens sanktionsliste over udenlandske religiøse forkyndere. 

Hos regeringspartiet Konservative undrer udlændingeordfører Naser Khader sig ligesom Det Jødiske Samfund i Danmark over, at politiet endnu ikke har vurderet, om der skal rejses sigtelse eller ej. 

- Jeg synes, at der er gået for lang tid. Det kan ikke være rigtigt. Særligt ikke, når jeg hører, at han har optrådt i moskéen tre gange efter politianmeldelsen. Jeg vil forhøre mig i Justitsministeriet om, hvad der er op og ned i sagen, siger Naser Khader. 

Travlhed i anklagemyndigheden

Der er et generelt pres på politiet og anklagemyndigheden i øjeblikket, siger lektor i strafferet ved Københavns Universitet Trine Baumbach Nielsen, der ikke ønsker at kommentere den konkrete sag. 

- Men den lange sagsbehandlingstid er generelt betænkelig. Det gælder, at den offentlige anklager skal fremme en sag mest muligt, og jo alvorligere den er, desto mere skal den fremmes, siger hun. 

Særligt alvorligt er det i de tilfælde, hvor en mulig gerningsmand har genbesøgt gerningsstedet flere gange efter anmeldelsen. 

- Hvis der er en risiko for gentagne lovovertrædelser, taler det for at fremme sagen mest muligt, siger hun. 

Kristeligt Dagblad har siden i onsdags forsøgt at få en kommentar fra Københavns Politi, men uden held. 

Da avisen i marts spurgte til status vedrørende den politimæssige efterforskning og gjorde opmærksom på, at imamen flere gange siden havde besøgt moskéen på Nørrebro, skrev politiet: 

- Den (sagen, red.) har været sendt tilbage til yderligere efterforskning hos efterforskningsafdelingen. Den ligger nu atter til juridisk vurdering. Ingen tidshorisont for behandling der på grund af travlhed i anklagemyndigheden.

Se klippet fra prædikenen herunder:

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik