Nørrebro-borgere vil vende ryggen til Paludan: Bliv nu væk!

Hvis Rasmus Paludan viser sig på Nørrebro igen, vil lokale borgere stimle sammen for at vise deres modstand mod den kontroversielle partistifter.

Gå på gaden og vis Rasmus Paludan, at han er uønsket.

Sådan lyder formand for Nørrebro Lokaludvalg, Mogens Petersens, opfordring nu til lokale borgere på Nørrebro. 

Det sker, efter at den kontroversielle stifter af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, har bebudet, at han i kølvandet på søndagens uroligheder i København vil afholde endnu en demonstration på Blågårds Plads tirsdag.

Det var netop herfra, at optøjerne eskalerede søndag, da den racismedømte Rasmus Paludan ifølge politiet blev angrebet. Efterfølgende blev der også kastet med brosten mod politiet og brændt biler af over hele byen. 

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Rasmus Paludan

Alder: I den sidste halvdel af 30'erne.

Nationalitet: Dansk.

Bopæl: København.

 

Uddannelse:

  • 2012-2013: Uddannet advokat. 
  • 2001-2007: Kandidatgrad i jura fra Københavns Universitet.
  • 1997-2000: Student fra Helsingør Gymnasium.

Juridisk karriere:

  • 2014-nu: Advokat ved enkeltmandsfirmaet Paludan Advokatkontor.
  • 2011-2014: Advokatfuldmægtig ved Lex Advokater.
  • 2011-2012: Advokatfuldmægtig ved Cityadvokaterne.

Politisk karriere:

  • 2017-nu: Stifter og partileder af det islamkritiske højrefløjsparti Stram Kurs.
  • 2009: Opstillet ved Europa-Parlamentet for daværende parti Juni-Bevægelsen.

Demonstrationer:

  • Medregnet demonstrationen søndag eftermiddag på Blågårds Plads har RasmusPaludan afholdt 18 demonstrationer i år.
  • I 2018 afholdt han 53 demonstrationer over hele landet. Ved flere af dem har han afbrændt koraner.

Andet:

  • Han blev dømt for racisme 5. april 2019 ved Retten i Glostrup. Straffen lød på 14 dages betinget fængsel. Dommen ankede han på stedet.
  • Han skabte i 2017 Youtube-kanalen Frihedens Stemme, hvor han også er ansvarshavende chefredaktør.
  • Medlem af den religionskritiske komité Lars Vilks Komitéen, der blev stiftet i 2012.

 

Kilder: Stram Kurs, LinkedIn, Frihedens Stemme, Ekstrabladet, Rasmus Paludans facebookprofil, TV2, DR.

 

/ritzau

Vil vende ryggen til

Nørrebro-borgerne er oprørte over Rasmus Paludans fremfærd og også de efterfølgende optøjer, siger Mogens Petersen.

- Vi på Nørrebro forstår ikke, hvad han vil. Han er ikke velkommen i vores bydel. Han har ret til at komme, men han er en uønsket gæst.

- Hvis han får lov til at demonstrere igen, vil jeg som formand opfordre til, at flest mulige Nørrebro-borgere vender ham ryggen, og dermed signalerer, at han er uønsket, siger Mogens Petersen.

Han siger, at der i Nørrebro Lokaludvalg bliver talt om at arrangere en egentlig “vend ryggen til-aktion”, men tvivler på, at det kan nå at komme i stand. Demonstrationen begynder ifølge Rasmus Paludan klokken 13.30 og bliver efterfulgt af en demonstration i Albertslund klokken 17.00.

TV 2 Lorry har været i kontakt med Københavns Politi og Københavns Vestegns Politi, men det har ikke været muligt at få be- eller afkræftet, at demonstrationerne finder sted. 

Vil ikke give de få magten

Mogens Petersen siger, at Nørrebro Lokaludvalg også har overvejet helt at ignorere Rasmus Paludan. 

- Vi kan også vælge at tie ham ihjel, men så frygter jeg, at vi overlader scenen til de få. Hvis der kun står 200 og siger, at der skal gang i gaden, så sker det. Men hvis vi andre - som er langt flere - står der og ønsker noget andet, så sker det ikke, siger Mogens Petersen. 

”Vi er hos Københavns Politi vidende om, at Rasmus Paludan fortsat ønsker at afholde demonstrationer på forskellige lokaliteter. Politiet foretager efter arrangørens anmeldelse af sådanne demonstrationer en vurdering af arrangementet, herunder overvejer vi, hvorvidt der skal udstedes påbud eller forbud i medfør af politiloven. Vi ønsker på nuværende tidspunkt ikke at kommentere nye anmeldte demonstrationer," skriver Københavns Politi i en udtalelse til TV 2 Lorry.

Ring om eget fællesskab 

Søndag befandt Uzma Ahmed sig også på Nørrebro. Hun stod bag moddemonstrationen “Kærlighed og Kage”, og blev eskorteret af politiet mod Blågårds Plads, da urolighederne eskalerede. Hvis Rasmus Paludan demonterer igen tirsdag, vil Uzma Ahmed også være tilstede.

- Vi må ikke slå en fredsring om Rasmus Paludan, men vi vil slå ring om vores eget fællesskab. Det vores eneste våben, siger hun til TV 2 Lorry.

Alle har ret, men...

I et demokratisk samfund som Danmark, hvor alle kan nyde godt af både, ytrings-, forsamlings og demonstrationsfrihed, må befolkningen også tåle den uro og fredsforstyrrelse, der ligger i retten til at demonstrere og komme med specifikke udsagn, siger Trine Baumbach, professor i strafferet, til TV 2 Lorry. Men alt har en grænse, tilføjer hun.

- Loven sikrer, at alle har ret til demonstrere. Men det er aldrig sådan, at et hensyn trumfer alt andet. Politiet kan vælge at stoppe eller flytte en demonstration, således at optøjer ikke er til fare for samfundsfreden, siger Trine Baumbach.

Der er også grænser for, hvad en demonstrant må foretage sig. Det bliver blandt andet reguleret af straffeloven og racismeparagraffen, siger professoren.

- Du må som demonstrant ikke begå strafbare handlinger og du har ikke carte blanche til at ytre dig racistisk. 

Må politiet gribe ind, hvis de hører noget racistisk undervej?

- Det beror på en politifaglig vurdering. Som regel vil der blive reageret på det efterfølgende, men hvis noget udvikler sig, kan der gribes ind på stedet, siger hun.

Flyttede demonstration

Københavns Politi flyttede i sidste øjeblik Rasmus Paludan-demonstrationen fra Mjølnerparken til Blågårds Plads. Baggrunden for det var ifølge chefpolitiinspektør hos Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov, "at man som følge af den eksplosion, der fandt sted tæt på Mjølnerparken natten til søndag, og den usikkerhed der var i forhold til motivet til sprængningen, valgte at påbyde Rasmus Paludan at afholde den planlagte demonstration et andet sted end i og omkring Mjølnerparken," siger han i en udtalelse til TV 2 Lorry. Han fortsætter:

"Rasmus Paludan foreslog fem nye mulige lokaliteter. To af dem lå i nærheden af Mjølnerparken, og derfor blev han oplyst om, at disse var omfattet af påbuddet. Han valgte herefter at afholde demonstrationen på Blågårds Plads. Københavns Politi havde ikke på forhånd oplysninger, der kunne begrunde et påbud i henhold til politiloven om ikke at afholde demonstrationen på Blågårds Plads.”


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik