Niels' søn døde af meningitis: Jeg stoler ikke på hospitalet

Det lader ikke til, at man vil lære af sine fejl. Sådan lyder det fra Niels Boje Lund, hvis søn døde af meningitis efter en fejlbehandling.

- Mathias kommer ikke tilbage. Det her handler om langt mere. Jeg har ikke noget ønske om at slå nogen i hovedet, men vi stiller op, fordi der skal ske noget.

Sådan lyder det fra Niels Boye Lund, som mistede sin søn Mathias i januar 2016. 

Sagen er den, at Herlev Hospital er sat under tilsyn af Styrelsen for Patientsikkerhed. Da Mathias blev indlagt med tydelige symptomer på meningitis, blev han nemlig sendt hjem igen uden behandling. 

Først da lægen fik svar på blodprøverne senere samme dag, fik den 16-årige dreng den antibiotika, som ellers kunne have slået bakterierne ned.

Der gik altså fem timer, før Mathias fik den rette behandling - en fatal fejl, der muligvis endte med at koste ham livet. 

Far: Missionen er først startet nu

Niels Boye Lund er glad for, at Styrelsen for Patientsikkerhed er gået ind i sagen, men han fortæller samtidig, at hans mission først lige er begyndt. 

- Det er da ganske tilfredsstillende, at styrelsen har taget kontrol. Jeg er helt enig i, at tingene ikke fungerer, som patienter, borgere og samfund kan forvente. Men det store spørgsmål er jo, hvad det her tilsyn fører med sig, siger han til TV 2 Lorry. 

Eksperter udtaler til Danmarks Radio, at der altid bør udskrives antibiotika til patienter, som er under mistanke for at have meningitis - også før at prøverne viser resultater. Men for Niels Boye Lund handler sagen nu om langt mere end blot behandling. 

Han har mistet tilliden til sundhedsvæsenet. 

Man dækker over sine fejl 

To uafhængige eksperter har vurderet, at Herlev Hospital har forsøgt at bortforklare og skjule fejlene. Og det er netop, hvad Niels Boye Lund også fremhæver som det særligt tragiske ved hele sagen. 

- Jeg hører en hospitalsdirektør, der forsvarer den her hændelse. Vi har mødt en overlæge, der holder fakta tilbage, som vi har aktindsigt i. Og selvom vi har styrelsens ord for, at der er handlet forkert, så vil man ikke kalde det en fejl, siger faren til TV 2 Lorry. 

- Hospitalets handling har været at hænge forslag til forbedringer op på væggen i et plastikchartek, men det hjælper jo ikke andre afdelinger til en bedre behandling. Mit ønske er, at man får en kulturændring, siger Niels Boye Lund. 

Han påpeger, at man i masser af private organisationer har en anden moral:

- Her hylder man ansatte, som kan finde fejl og forbedre dem. Det står i skærende kontrast til sundhedssystemet, som dækker over sine fejl. Jeg kan med sindsro sige, at man bør kunne gøre det langt, langt bedre. 

Direktør erkender 'kvalitetsbrist'

Vicedirektør på Herlev Hospital Jan Toftholm kalder i et interview med Danmarks Radio sagen for ærgerlig. 

- Det er ærgerligt at være under tilsyn. Det betyder, at der har været et kvalitetsbrist, siger han. 

Han mener ikke, at der er tale om en dårlig kultur. 

- Vi er regionens største akuthospital, og vi tilser flest patienter. Vi har derfor mulighed for at opnå størst mulig læring og hele tiden blive bedre. Vi er rigtig, rigtig gode til at behandle mange sygdomme. Men når der sker et brist, så er jeg glad for, at vi har et meget reguleret sundhedsvæsen, der betyder, at tilsynsmyndigheder holder øje med os, siger han. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik