Ni kommuner vil totalt udrydde rygning blandt unge

NI kommuner på Vestegnen og Sydamager vil arbejde sammen om en røgfri generation i 2030. Blandt andet ved at gøre op med de mange unge rygere.

Hvordan får vi færre unge rygere? 

Det var det store spørgsmål, som borgmestre, lokale politikere og foreningslivet fredag debatterede på en konference i Brøndby. 

Her blev de ni kommuner Albertslund, Brøndby, Dragør, Glostrup, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Tårnby og Vællensbæk sammen enige om at gå til fælles bekæmpelse mod den rygende ungdom. 

Målet er at få en røgfri generation i 2030. Det skriver Brøndby Kommune i en pressemeddelse. 

- Vi er ni kommuner på Vestegnen og Sydamager, der sammen har et ambitiøst mål om at have en røgfri generation i 2030. En generation, hvor ingen børn og unge ryger eller bruger tobak. Det kræver, at vi går ind tager ansvar og sætter barren højt, så en røgfri generation ikke blot forbliver en drøm. Det havde vi nogle rigtig gode drøftelser om på dagens konference, siger Brøndbys socialdemokratiske borgmester Kent Max Magelund.

8.000 unge rygere

Ifølge kommunerne er der brug for det ambitøse samarbejde, da der er mange rygere, heriblandt mange unge rygere, i de ni kommuner på Vestegnen og på Sydamager. 

quote For første gang i 20 år kan vi se, at andelen af rygere stiger, især blandt unge.

Kent Max Magelund (S), borgmester i Brøndby.

Et af målene med det nye samarbejde er, at de unge, som bevæger sig på kryds og tværs af kommunegrænserne, skal møde de samme budskaber om at stoppe rygningen i alle kommuner. 

- Samlet har vi knapt 40.000 borgere, som ryger dagligt i de ni kommuner. Af dem er mere end 8.000 unge mellem 16-24 år, der ryger hver dag eller i løbet af ugen. For første gang i 20 år kan vi se, at andelen af rygere stiger, især blandt unge. Skal den udvikling vendes, så er der brug for, at mange gør noget. Og der er meget, vi kan gøre inden for kommunernes rammer, siger Kent Max Magelund (S). 

Forskellige midler i brug

Kommunerne vil med en lang række forskellige indgreb gøre livet sværere for de unge, som ønsker at ryge. 

Blandt andet kan kommunerne indføre tobaksfri arbejdstid, tobaksfri skoletid og røgfrie udearealer. 

- De ting, vi kan gøre i kommunerne, bliver jo ikke altid modtaget lige velkommen af alle i starten. Men jeg glæder mig over, at det samlede billede viser, at vi er rigtig godt på vej, Hvidovres borgmester Helle Adelborg (S).

- Jeg er sikker på, at udviklingen forsætter, og at denne konference vil sætte ekstra turbo på udviklingen. Jeg synes godt, vi kan være stolte af vores indsats, tilføjer hun.

Stigning i rygning blandt unge

  • I 2017 røg 29 pct. af de 16-24-årige dagligt eller lejlighedsvist.
     
  • I 2013 var det 25 pct.
     
  • Blandt de 16-19-årige er det 24 pct., der ryger dagligt eller lejlighedsvis.
     
  • Blandt de 20-24-årige er det hele 32 pct., der ryger dagligt eller lejlighedsvis.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

20 røgfrie skoler i 2020

Samarbejdet mellem de ni kommuner startede i januar sidste år. Det er et mål mellem kommunerne, at der i 2020 er 20 folkeskoler, der har indført tobaksfri skoletid.

quote Vi kan ikke forvente, at børn og unge selv kan tage ansvar for at sige nej til tobakken.

Helle Adelborg (S). borgmester i Hvidovre

På det første år har 12 ud af 56 folkeskoler indført tobaksfri skoletid, og flere kommuner er i gang med processen. Derfor forventes målet at blive indfriet i løbet af 2019. 

- Det har været en meget givende konference. Vi er blevet bekræftet i, at vores vision om en røgfri generation i 2030 er vigtig og påkrævet. Vi kan ikke forvente, at børn og unge selv kan tage ansvar for at sige nej til tobakken.

- Vi voksne skal tage ansvar. Forældrene har et stort ansvar, og jeg som borgmester og kommunalpolitiker har et ansvar for at sikre gode rammer, der gør det sværere at blive fristet af kammerater til at ryge. Der er brug for politisk lederskab, ikke kun fra Christiansborg, men også i kommunerne, udtaler Helle Adelborg (S). 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik