Foto: Johan Gadegaard

Netto smider dagligt 15 ton frisk mad ud: Nu siger de stop

Hver dag smider Netto over 30 ton frugt og grønt ud, og halvdelen fejler ingenting. En ny forsøgsordning skal nu forsøge at reducere det store madspild.

Netto-butikken på Fiolstræde i København er med i en ny forsøgsordning, der skal begrænse butikkens store madspild.

Helt præcist betyder ordningen, at medarbejderne i Netto-butikken løbende skal gennemgå alle de varer, der bliver sorteret fra, fordi der er enkelte stykker med fejl. De stykker frugt og grønt, som medarbejderne vurderer ikke er egnede til at blive solgt, bliver smidt ud, mens de resterende, gode varer kommer tilbage på butikshylderne i særlige poser. De friske, men sorterede varer bliver derefter solgt til nedsat pris.

Læs også Sådan undgår du madspild

- Jeg vil allerhelst have, at varerne bliver solgt og kommer vores kunder til gode i stedet for at blive smidt ud. Jeg har det skidt med at stå og smide en bakke æbler eller en pose gulerødder ud, bare fordi der er et enkelt stykke, der er blevet dårligt, fortæller butikschef Anja Bodorf Webberkopp ifølge en pressemeddelelse fra Dansk Supermarked Group.

1.439 kilo frugt og grønt ender i skraldespanden

Hver måned smider alene butikken på Fiolstræde 1.439 kilo frugt og grønt ud, og Netto vurderer, at det kun er 40-50 procent af det, der kasseres, som ikke er egnet til at sælge videre. Netto håber, at forsøgsordningen kan nedbringe madspildet i frugt- og grøntafdelingen med 50 til 60 procent.

Læs også Lokal tomat eller vin: Nyt madkoncept mindsker madspild

Forsøgsordningen kører foreløbig i en periode på tre måneder. Og ud over butikken i Fiolstræde deltager to andre butikker i Odense og Aarhus. Sammenlagt smider de tre butikker omkring fem et halvt ton frugt og grønt ud om måneden.

- Jeg håber, at kunderne tager godt imod ideen, for i sidste ende er succesen jo afhængig af, at de også synes, det er en god ide, siger Anja Bodorf Webberkopp i pressemeddelelsen.

Når forsøget er færdigt, vil Netto evaluere resultaterne og afgøre, om ideen er effektiv nok til at blive udrullet i alle Netto-butikker.

00:52

Det er ikke første gang, at Netto tager kampen op mod madspild. 4. juni 2017 uddelte butikken gratis mad, som ellers ville have været kaseret for på den måde at undgå at smide det ud.

Luk video