Nedrivning af Palads skabte ramaskrig: Men hvordan gik projektet?

I januar 2017 nåede forslaget om at overdække banegraven ved Vesterport og samtidig nedrive den ikoniske bygning Palads mediernes søgelys. Men hvordan endte projektet egentlig? Få et overblik her.

For knap et år siden så et forslag dagens lys: At overdække den store banegrav ved Vesterport Station for i stedet at skabe grønne byrum, beboelse og kontorfaciliteter. 

Samtidig øjnede Nordisk Films mastodont, Palads på Axeltorv - lige ved banegraven - en chance for at flytte biograffaciliteterne en spytklat til hypermoderne og tidssvarende lokaler. 

På få dage blev planerne om en eventuel nedrivning af Poul Gernes pastel-farvede biograf både elsket og hadet blandt københavnerne.

Mens fortalere for nedrivningen, som programchef på Radio24syv, Mads Brügger, kaldte Palads "et postmoderne firser-mareridt", var de kritiske røster i et sådant oprør mod projektet, at de startede underskriftindsamlinger, der skulle sikre den 100-årige bygning.

Varm kartoffel i offentlig høring

Siden blev Palads-sagen en kommunalpolitisk varm kartoffel i København, hvor projektet fik grønt lys af Teknik- og Miljøudvalget, før det blev sat i offentlig høring.

Her var røsterne så kritiske, at der blev arrangeret både demonstrationer og protestgrupper på Facebook, ligesom 181 personer gav deres stemme til kende i Københavns Kommunes høringsportal 'Bliv Hørt'.

Antallet af høringssvar er det højeste, Københavns Kommune nogensinde har oplevet. 

Alligevel valgte politikerne enstemmigt at vedtage, at der kunne foretages yderligere undersøgelser til projektet. Samtidig var ønsket fra Københavns Rådhus, at der skulle være flere boliger og at en del af dem skulle være almene.

Siden forsvandt medieinteressen lige så hurtigt, som den var opstået. Men hvordan endte historien om Palads, en mulig nedrivning og en overdækning af banegraven egentlig?

Idémand: Projektet er fortsat igang

Ifølge Jesper Rasmussen, der er idémanden og ingeniøren bag overdækningen af banegraven, er projektet stadigvæk igang.

- Vi er stadigvæk igang med planen, og lige nu laver vi nogle trafikanalyser, som kommunen gerne vil have. Vi er parate med et oplæg, når kommunen er klar til at høre med, siger Jesper Rasmussen, der understreger, at en eventuel nedrivning af Palads ikke er hans fokus.

- Mit fokus er på at skabe de her grønne byrum, som er afsindigt spændende, siger han, da TV 2 Lorry fanger ham på en telefonforbindelse. 

Københavns Kommune kræver, at projektet kan være selvfinansieret, men det giver udfordringer, når der samtidig kræves både byrum og almene boliger.

Derfor er det ifølge idémanden planen at bygge i højden for at skabe mellem 80.000 og 100.000 kvadratmeter.

I øjeblikket arbejder Jesper Rasmussen, der har allieret sig med både COWI og WERK-arktitekter på projektet, på at få gjort klar til en startredegørelse til kommunen.

Den indeholder både en præcisering af boligkvadratmeterne, trafikplanen for området, den offentlige adgang til bygninger, og Jesper Rasmussen regner med, at den ligger klar allerede før sommerferien.

Paladsejere: Den gamle dronning står fortsat - endnu

Hos Nordisk Film, der ejer Palads-biografen, følger man projektet fra sidelinjen. Her er ønsket, at en ny biograf bliver en realitet i løbet af en kortere årrække.

- Det er en gammel dronning på 100 år, som vi har brugt mange penge på at vedligeholde, siger Vibeke Wolfsberg, der er kommerciel direktør hos Nordisk Film Biografer til TV 2 Lorry, og tilføjer:

- Vi har brugt 70 millioner på at vedligeholde hende de sidste 10 år, og den regning forventer vi kun kommer til at blive større. Om 5-10 år er vi nok et sted, hvor den er ved at være udtjent.

Ifølge direktøren koster både facader og inventar efterhånden mange penge i den 100 år gamle bygning. Og samtidig bliver det fortsat sværere at opdatere biografen, så den fortsat er blandt de bedste.

- I løbet af de næste 5-10 år vil vi ønske, at der er et konkret byfornyelsesprojekt, hvor der kan være en biograf, som kan bringe os ind i de næste 100 år også, siger Vibeke Wolfsberg til TV 2 Lorry. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik