Naturen Nu: Kan en svane brække din arm?

Naturen Nu går i denne uge tæt på den smukke – og til tider aggressive knopsvane.

Knopsvanen er ikke bare Danmarks nationalfugl, den er også Danmarks tungeste fugl og som videoen herover viser, så kan knopsvanen være relativt voldsom i sin adfærd. Videoklippet er optaget af Naturformidler Philip Hahn-Petersen og viser to hanner, der kæmper om et territorie i Sluseholmen i København.

Og nok går det vildt for sig mellem de store fugle, men er svaner også stærke nok til at brække en mands arm eller er det bare en myte? Philip Hahn-Petersen har i denne uges udgave af Naturen Nu inviteret svaneekspert Pelle Andersen-Harild med til søerne i København, hvor man lige nu kan opleve ynglende svaner. Og ved søbredden aflives myten

- Det er en god historie, men det passer ikke. Det ved jeg, for jeg har fået mange tæsk af knopsvaner, så hvis det var rigtigt, så ville jeg have brækket armen mange gange, og det har jeg ikke. Jeg har fået blå mærker, men jeg har aldrig brækket noget, siger Pelle Andersen-Harrild.

Alligevel advarer den erfarne ringmærker om at gå for tæt på svaner, for fuglene kan slå hårdt med deres stærke vinger og kan have en kampvægt på op til 16 kg.

I dag findes der ca. 3600 ynglepar af knopsvaner i Danmark, men sådan har det ikke altid været. Før i tiden blev mange svaner skudt.

- Tilbage i 20’erne var der kun 3-5 par tilbage i Dyrehaven. Men så var der nogen, især biologiprofessor Wessenberg-Lund, der arbejdede på at frede svanerne, og det lykkedes i løbet af tyverne at få overbevist regeringen om en fredning, og det blev de så i 1931, fortæller Pelle Andersen-Harrild.

I videodagbogen herover kan du også høre, hvilke hansvaner der har lettest ved at score sig en mage, og ikke mindst om man skal holde sig fra at fodre fuglene.

Naturen Nu er et samarbejde mellem Verdens Skove og TV 2 Lorry. Naturformidler Philip Hahn-Petersen tager hver uge ud i naturen for med sin smartphone at filme, hvad der er at opleve lige nu. Du kan se alle videodagbøger her og få inspiration til din næste tur i naturen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik