Nattelivet: Hæv aldersgrænsen for køb af alkohol

Københavns Kommune har modtaget mere end 500 høringssvar til deres Nattelivsplan, som de i øjeblikket tygger sig igennem. Et af forslagene går på at hæve alderen for at købe alkohol i detailbutikker.

Når barer, restauranter og natklubber afviser unge under 18 år i nattelivet, så indtager de i stedet byens bænke med øl fra nærliggende detailbutikker, høj musik og affald til følge.

Sådan lyder det fra Skandinaviens største nattelivskoncern, REKOM, når den skal komme med en forklaring på, hvorfor det støjer rundt omkring i de københavnske gader og stræder.

quote Skulle man ikke kigge på at hæve alderen for køb af alkohol i detailbutikker til 18 år?

Lars Børsting, politisk chef for REKOM

Over de seneste dage har TV 2 Lorry kunne fortælle, hvordan flere aktører i det københavnske natteliv er kommet med forskellige bud og løsninger på, hvordan man sikrer, at nattelivet og beboerne kan leve i harmoni med hinanden.

Flere beboerforeninger og lokaludvalg giver udtryk for, at støjen fra nattelivet er steget gevaldigt over de seneste ti år på grund af et rundhåndet bevillingsnævn.

Forskellige regler

Men det er slet ikke her, problemet ligger, fortæller Lars Børsting, der er politisk chef for REKOM, til TV 2 Lorry.

- Hele problematikken omkring nattelivsplanen fra beboernes side er støjen. Det er klart, at hvis man har en fest på gaden, som man ikke kan putte ind i nogle professionelle rammer, så vil festen og støjen være i gaden.

- Skulle man ikke kigge på at hæve alderen for køb af alkohol i detailbutikker til 18 år?

Som lovgivningen er skruet sammen nu, så skal man være over 18 år for at købe alkohol på barer, mens man i detailbutikker kan købe alkohol på op til 16,5 procent.

- Det betyder, at man sagtens kan bruge sin aften i København, selvom man ikke kan komme ind på diverse barer og klubber, forklarer Lars Børsting.

Hos De Samvirkende Købmænd, der repræsenterer detailhandelen, forsvarer man sig med, at det ikke er muligt for dem som organisation at bede butikker, kiosker og andre om fælles at hæve aldersgrænsen i afgrænsede områder.

quote Du kan ikke gå på bar eller restaurant og købe alkohol, når du er under 18 år, så du skal heller ikke kunne gå ned i Netto og købe det

Stinus Lindgreen, sundhedsordfører, Radikale Venstre

- Det kan ikke lade sig gøre, for det vil konkurrencemyndigheden ikke tillade. Konkurrenter må ikke sætte sig ned og foretage nogle beslutninger, som får en betydning for markedet, siger vicedirektør i organisationen, Claus Bøgelund Nielsen, til TV 2 Lorry.

- Hvis det skal ske, så er der to muligheder. Den ene er, at politikerne på Christiansborg tager en beslutning. Den anden er, at de enkelte forretningsdrivende virksomhed hver især træffer den beslutning.

Hjælp fra Christiansborg

Noget kunne tyde på, at den første løsning snart kan komme i spil. For på Christiansborg giver tre af regeringens støttepartier over for Berlingske udtryk for, at de er åbne over for at se på, om aldersgrænsen for køb af alkohol i detailbutikker skal ændres.

- Vi ved af erfaring fra andre lande, at hvis vi hæver grænsen for, hvornår man må købe alkohol, så vil debutalderen stige, og der vil blive drukket mindre.

- Du kan ikke gå på bar eller restaurant og købe alkohol, når du er under 18 år, så du skal heller ikke kunne gå ned i Netto og købe det, siger Radikale Venstres sundhedsordfører Stinus Lindgreen.

quote Vi har et gammelt forslag om, at man kan gøre alderskontrollen bedre ved at lægge fødselsdatoen ind på betalingskortet

Claus Bøgelund Nielsen, Vicedirektør, De Samvirkende Købmænd

Mens Enhedslisten er enige med Radikale Venstre i at hæve aldersgrænsen, så lægger SF op til, at man reducerer promillen på alkohol, som 16-årige må købe, til fem-seks procent - svarende til en øl.

Hos De Samvirkende Købmænd vil man ikke løbe fra, at det kan være en løsning at hæve aldersgrænsen for køb og salg af alkohol, men Claus Bøgelund Nielsen ser hellere en anden løsning.

- Vi har et gammelt forslag om, at man kan gøre alderskontrollen bedre ved at lægge fødselsdatoen ind på betalingskortet. Det er en mulighed, der eksisterer, og hvis man bruger den, så kan man minimere muligheden for, at mindreårige køber alkohol.

Claus Bøgelund Nielsen understreger, at ekspedienten ikke kan se kundens fødselsdato, men at der vil poppe en besked op hos ekspedienten, hvor der blot vil stå, om vedkommende er gammel nok eller ej.

Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Franciska Rosenkilde (Å), har tidligere fortalt til TV 2 Lorry, at hun er ved at danne sig et overblik over høringssvarene, inden hun vil udtale sig. 

Det er forventet, at hun sammen med kollegaerne i Kultur- og fritidsudvalget vil diskutere nattelivsplanen på et møde den 17. august, hvor de vil tage stilling til de videre tiltag.

Sideløbende har regeringen inden udgangen af i år lovet at komme med en plan for, hvilke tiltag der kan laves for at ændre de unge danskeres alkoholkultur.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik