Nationalmuseet vil sælge gave

Nationalmuseet fik Lille Mølle i gave i 1973. Nu skal den sælges.

- Hvis De har faaet et Maleri, en Tegning eller andet Kunstværk i Gave af en Kunstner, kan De ikke sælge det, bytte det bort eller paa anden Maade afhænde det uden at bære Dem ufint ad.

Sådan skriver Emma Gad i sin bog 'Takt og Tone'. Men ikke desto mindre er det lidt det, Nationalmuseet nu er i gang med, da de har besluttet at sælge Lille Mølle på Christianshavn. Museet fik nemlig møllen i gave tilbage i 1973.

- Lille Mølle har en begrænset kulturhistorisk betydning, siger Camilla Mordhorst, vicedirektør for Nationalmuseet, om salgstankerne.

 

quote Lille Mølle har en begrænset kulturhistorisk betydning

Camilla Mordhorst, vicedirektør, Nationalmuseet

Lille Mølle ligger på Christianshavn i København og har siden 1996 været åbnet i forbindelse med særlige rundvisninger. 

Dyr mølle

Nationalmuseet fik møllen i gave af Johanne og Ejnar Flach-Bundegaards Fond og forpligtede sig dengang til at bruge Lille Mølle som gæstebolig for udenlandske museumsfolk og drive Lille Mølle som såkaldt interiørmuseum i det omfang, det var økonomisk muligt. Det er det ikke længere, mener museet.

- I lyset af, at Møllen generelt trænger til hovedistandsættelse, der må forventes at beløbe sig til adskillige millioner kroner og at besøgstallene på Møllen ligger på under 1.000 gæster om året, så vurderer vi nu, at det ikke længere er økonomisk muligt ej heller er hensigtsmæssigt for Nationalmuseet at drive Lille Mølle, siger Camilla Mordhorst, vicedirektør for Nationalmuseet. 

Nationalmuseet ikke tjener på afhændelse af Lille Mølle, og der er ingen direkte sammenhæng mellem lukningen af Lille Mølle og de besparelser, som Nationalmuseet er blevet pålagt over de kommende år, men museet ønsker færre bygninger at vedligeholde.

Lille Mølle overgår nu til Statens ejendomsselskab Freja Ejendomme med henblik på at sælge bygningen.

Fakta om Lille Mølle

  • Lille Mølle er opført som hollandsk mølle i 1783 og fungerede som mølle frem til 1909. Møllen er den sidste af de gamle voldmøller. Bygningen er fredet.
  • Ejnar Flach-Bundegaard (1887 – 1949) købte møllen i 1916 og indrettede Lille Mølle som bolig for sig selv og sin hustru Johanne Flach Bundegaard (1890 – 1974).
  • I 1973 modtog Nationalmuseet Lille Mølle som gave med det formål, at ejendommen skulle danne ramme om forskellige kulturelle aktiviteter i tilknytning til et interiørmuseum, i det omfang det var økonomisk muligt og hensigtsmæssigt for Nationalmuseet samt tjene som gæstebolig for udenlandske museumsfolk og forskere, som besøgte Nationalmuseet
  • I 1996 blev Lille Mølle åbnet for offentligheden i form af særlige omvisninger. Det årlige besøgstal i Lille Mølle har ligget på godt 1000 gæster.
Kilde: Nationalmuseet

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik