Næsten hver femte voksne i København har ikke stemmeret

Især i TV 2 Lorrys område står en stor del af befolkningen uden for, når stemmerne ved det kommende folketingsvalg og EP-valg skal afgives.

Når krydset skal sættes til det kommende folketingsvalg, står en stor del af den voksne befolkning i TV 2 Lorrys område uden retten til at afgive deres stemme.

I Region Hovedstaden er det således 13,5 procent af den voksne befolkning - tæt på hver syvende - der står uden retten til at stemme ved folketingsvalget.

I nogle kommuner er tallet dog væsentligt højere.

Næsten hver fjerde voksne indbygger i Ishøj Kommune har ikke stemmeret, mens tallet for kommunerne Høje-Taastrup og København er tæt på hver femte.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Nederst i artiklen kan du se en oversigt over, hvor høj andelen af borgere uden stemmeret er i din kommune.

Årsagen er, at områderne har en høj andel af udenlandske statsborgere, og udenlandske statsborgere har ikke stemmeret ved folketingsvalg og Europa-Parlamentsvalg.

På landsplan er det 9,4 procent af den voksne befolkning, der med udenlandsk statsborgerskab står uden retten til at stemme.

- Generelt er andelen af udenlandske statsborger klart størst i hovedstadskommunerne, mens den er lavest i land- og oplandskommuner, siger afdelingsleder i Danmarks Statistik, Dorthe Larsen.

16 af de 18 kommuner, hvor mere end 10 procent af de voksne var udenlandske statsborgere, ligger i Region Hovedstaden.

Hvem kan stemme ved valg?

Udenlandske statsborgere som andel af befolkningen fordelt på kommuner.
Udenlandske statsborgere som andel af befolkningen fordelt på kommuner.
Foto: Danmarks Statistik

Flere uden stemmeret end voksne indbyggere i Aarhus og Odense

Siden 1980 er andelen af voksne indbyggere i Danmark uden stemmeret som følge af udenlandsk statsborgerskab vokset. 1,8 procent af befolkningen var dengang med udenlandsk statsborgerskab.

- Andelen af befolkningen, der ikke kan stemme, fordi de er udenlandske statsborgere, er altså mangedoblet i løbet af de seneste 40 år, så dem uden stemmeret nu er flere, end de voksne der bor i Aarhus og Odense til sammen, siger Dorthe Larsen fra Danmarks Statistik.

- Nogle udenlandske statsborgere rejser hurtigt ud igen, men i gennemsnit har de udenlandske statsborgere været i Danmark i over 10 år, viser vores statistik, tilføjer hun.

Ud over de udenlandske statsborgere kan danske statsborgere også være uden stemmeret, hvis de er umyndiggjorte eksempelvis som følge af en begået kriminalitet.

Ifølge Justitsministeriet drejer det sig om cirka 1.900 personer. Disse personer tæller ikke med i den udsendte statistik.

Ifølge Danmarks Statistik kommer de fleste udenlandske statsborgere i Danmark fra Europa. 45 procent er fra et andet EU-land end Danmark, mens 19 procent er fra et europæisk land uden for EU-samarbejdet, eksempelvis Norge eller Schweiz.

De største befolkningsgrupper uden stemmeret i Danmark er polske statsborgere med 33.500 personer efterfulgt af rumænske med 25.700 personer og tyrkiske 24.400 personer.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

vote-lejre.jpg

Kommunalvalgs-gyser på vej i Lejre - bølgerne går allerede højt i byrådssalen

vote-alleroed.jpg

Her kan magten skifte ved kommunalvalget: En sand stinker og spektakulær historik spøger i Allerød

cyklister dronning louises bro

København vil give ekstra penge til cyklende medarbejdere

23843574_10155937651019044_1898135444622730138_n.jpg

Glostrups Venstre-borgmester mistede flertal efter drama - nu lurer ung socialdemokrat i kulissen 

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere