Nær kontakt til far giver mindre kriminalitet

Når far er tæt på i børns liv, lykkes de som voksne og færre bliver kriminelle. "Baba - fordi far er vigtig" er en succes i udsatte boligområder.

Mohamad El-Jahim fra Nørrebro blev frivillig i projektet "Baba - fordi far er vigtig", med et ønske om at blive en mere nærværende, tålmodig og anerkendende far.

- Jeg er bliiinnndd!! råber Mohamad El-Jahim til sønnerne, Fares og Yousef. De leger på fortovet på Nørrebro, på vej hjem fra legepladsen på Blågårds Plads.

Mohamad El-Jahim er glad for Baba-projektet. Halvandet år i dialog med sig selv og andre fædre om, hvad faderrollen egentlig er for en størrelse, har bragt tættere på sine børn:

quote - Jeg forstår mine børn bedre. Jeg forstår deres behov og reaktioner. Vores forhold og relationer er meget bedre nu<br /> 

Mohamad El-Jahim er selvstændig, gift og far til tre børn

- Jeg forstår mine børn bedre. Jeg forstår deres behov og reaktioner. Vores forhold og relationer er meget bedre nu, fortæller han til TV 2 Lorry.

Mohamad El-Jahim er selvstændig, gift og far til tre børn. Han og familien bor ved Blågårds Plads på Nørrebro. Nok et socialt udsat område, men der er også ressourcestærke familier, som familien El-Jahim.

Familien ved at børn, der vokser op med et nært "far-forhold", har større sandsynlighed for at klare sig godt i livet. Og mindre risiko for at ende i og kriminalitet.

Og "Baba-projektet" får fædre med minoritetsbaggrund - i udsatte boligområder - på banen, i deres børns liv.

Hvordan vil du huskes som far?

I løbet af projektet har han arbejdet med sin faderrolle. Han er gået fra at skælde ud - til at løse konflikter sammen med børnene, derhjemme. Men at være frivillig far i Baba-projektet ,betyder meget mere end at arbejde med sig selv.

- Jeg har altid haft et ønske om at gøre en forskel og det har jeg fået her i Baba, siger Mohamad El-Jahim i dag til os.

Projektet rækker ud mod fædre af anden etnisk baggrund, for at finde deres styrker og møde deres ønske om at komme tættere på deres børn. Det er oprindeligt sat i søen af  Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet i 2014 og er udviklet af Fonden for Socialt Ansvar.

Fædrene, fra de udsatte områder, mødes i grupper over otte gange og arbejder sammen om at udvikle den bedste "far-version" af dem selv.

- Noget af det allerførste de gør, det er simpelthen at de får lov til at bruge en hel lørdag på at arbejde på, hvordan de ønsker at være fædre, hvordan ønsker de at huskes som far, siger Asger Johannsen, konsulent i "Baba - fordi far er vigtig". 

Fædre med anden etnisk baggrund har ikke altid tradition for at være tætte med deres børn. Det laver Baba-projektet om på. Og så skaber det bro mellem fædrene og systemet:

- Så mødes de i dialog med vuggestuer, børnehaver,skoleledere, SSP og socialcheferne og finder ud af "hvordan kan vi gå ind og være bedre til at samarbejde med samfundet om vores børn", fortæller Asger Johannsen.

Se mere om " Baba- far er vigtig" her.

Far spiller en rolle for kriminalitet

Siden 2016 har "Baba - fordi far er vigtig" kørt i udsatte boligområder i Tingbjerg, Kokkedal, Brønshøj og Høje Taastrup. Områder med meget kriminalitet:

- Nu er forskning på fædreområdet ret nyt. Det eneste vi har er amerikansk forskning . Men det viser at 90 procent af alle indsatte i fængsler har et forlist "far-forhold" bag sig, siger Asger Johannsen, konsulent i "Baba - fordi far er vigtig".

Nærhed mellem fædre og børn skal bremse kriminaliteten i de udsatte boligområder. Og projektet er nu på vej til Albertslund, Brøndby Strand, Frederiksberg, Valby og Bispebjerg.

På Nørrebro er Mohammed El-Jahim ambassadør for Baba-projektet og for andre fædre:

- Det kræver mod. Det kræver, at jeg skaber tillid, ved at åbne op og fortælle om mine dilemmaer og mine løsninger. Og så har man lige pludselig en relation, siger han.

Og den relation kan hjælpe fædre hvis børn er på vej ud i kriminalitet. Med råd og vejledning.

Mohamad El-Jahim´s søn, Fares, ser sin far som en helt:

- Så siger han til mig: "Jeg vil gerne blive lige som dig - jeg vil gerne blive en god Baba, som dig", fortæller Mohamad El-Jahim stor-smilende.

I projektet er det lykkedes for 15 frivillige fædre at nå videre ud med budskabet om at "far er vigtig" - til mere end 600 andre fædre.

Center for Boligsocial Udvikling har evalueret to af Baba-forløbene og undersøgt om Baba-indsatsen formår at skabe en positiv udvikling blandt de deltagende fædre, om det lykkes at sætte farrollen på dagsordenen i boligområdet og om Baba-forløbene formår at ændre på den måde velfærdsinstitutionernes møder minoritetsfædre. Sidsel Vinther Breau, der er medforfatter til evalueringen forklarer.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik