Naboer til motorløb forbereder sig på støjhelvede: Vi føler os svigtet

Trods protester om overskredne værdier inden for støj og forurening får motorløb uhindret lov til finde sted ved Bellahøj, lyder kritikken fra naboerne. Vi overholder samtlige regler, siger arrangør.

Normalt plejer Svend Guttormsen standhaftigt at forblive i sit hjem i Bakkehusene i dagene, hvor racerbilerne under Copenhagen Historic Grand Prix drøner rundt og rundt i ring klods op ad hans og naboernes boliger ved Bellahøj.

- Men i år har jeg simpelthen tilladt mig selv en ferie, mens løbet pågår. Jeg kan ganske enkelt ikke holde det ud én gang til, siger han.

Sådan plejer de fleste af beboerne i nærheden af den afskærmede motorløbsbane at gøre, forklarer beboerforeningens talsmand.

- Men for dem, der bliver tilbage, er det virkelig et helvede. Alle gruer for det, det kan jeg godt fortælle dig. Man kan jo ikke bruge sit hjem i flere dage, og det er selvfølgelig meget utilfredsstillende, siger Svend Guttormsen.

Copenhagen Historic Grand Prix står på mellem den 3. og 4. august og er et racerløb med historiske racerbiler.

Svend Guttormsen nævner støjgener på et lydniveau, der kan give permanente høreskader. Han fortæller om målinger af partikelniveauet, som de har fået lavet, der viser forurening i boligerne. Han taler om generelle gener ved, at han og naboernes hjem afskærmes af store betonhegn i flere dage op til, under og efter løbet.

Føler sig ladt i stikken af kommunen

Kort sagt: Svend Guttormsen og en gruppe naboer til rundstrækningen ved Copenhagen Historic Grand Prix er ikke store tilhængere af arrangementet.

- Det er utroligt, at man kan få lov til at arrangere det i områder, hvor der bor mennesker. Det er det virkelig, siger han.

Han og de andre naboer er utilfredse med, at Københavns Kommune på trods af naboernes gener, endnu engang har givet løbet tilladelse til at blive afholdt.

- Vi inviterer politikere og embedsmænd med masser af stjerner på skulderen til en kop kaffe, mens løbet er i gang, så de selv kan få syn for sagen. De har masser af tid til at køre æresrunder på banen, men at finde at tid til os, det kan bare ikke lade sig gøre, siger Svend Guttormsen.

- Vi føler os ladt i stikken, negligeret og svigtet. Vi har jo råbt højt om det hvert år.

Svend Guttormsen viser distancen mellem husmur og racerbanen.
Svend Guttormsen viser distancen mellem husmur og racerbanen.
Foto: TV 2 Kosmopol

Forvaltning vil holde øje med støj og luftforurening

I et skriftligt svar oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen, at de ved weekendens grandprix vil have en medarbejder på stedet for at foretage målinger af både støj og forurening.

- Medarbejderen vil foretage støjmålinger i form af stikprøver flere forskellige steder, blandt andet for at kontrollere effekten af støjskærmene, som blev opsat for første gang sidste år.

- Hvis der bliver konstateret overskridelser af det tilladte støjniveau under et heat, vil medarbejderen efter heatet kontakte løbsledelsen for at undersøge, om der er biler, der støjer specielt meget. Efter hvert heat udtages desuden udvalgte biler til kontrolmåling af støjniveauet.

Desuden oplyser forvaltningen, at alle biler, der stiller op ved grandprixet, lever op til støjkrav fra Dansk Automobil Sports Union.

- Nogle af de bilklasser, der støjede mest under sidste års arrangement, vil ikke deltage i år.

- Forvaltningen har desuden stillet krav om, at arrangørerne selv hyrer et uvildigt, godkendt og akkrediteret støjmålefirma til at måle kontinuerligt under arrangementet. Forvaltningen skal have en målerapport fra firmaet efter arrangementet.

Som noget nyt i år har forvaltningen desuden hyret et eksternt firma til at måle luftforureningen.

Arrangør: Vi lever op til alle regler

Hos arrangørerne bag Copenhagen Historic Grand Prix påpeger pressechef Thomas Wulff, at motorløbet overholder samtlige regler, værdier og betingelser, som Københavns Kommune har opstillet for løbet.

- Løbet overholder alle regler, der er opstillet. Det viste den evaluering med kommunen, der var af løbet sidste år. Vi efterkommer de støjretningslinjer, kommunen har opsat. Sidste år forhøjede vi støjbarriererne, og vi prøver hele tiden løbende at være på forkant med nabogener, siger han.

Ruten til Copenhagen Historic Grand Prix. Bakkehusene ligger i området ved den sydøstlige del af banen.
Ruten til Copenhagen Historic Grand Prix. Bakkehusene ligger i området ved den sydøstlige del af banen.
Foto: TV 2 Kosmopol

Thomas Wulff forklarer, at de er bekendt med gruppens kritikpunkter, der blandt andet går på overskredne værdier inden for støj og partikelforurening. Kommunen anerkender dog ikke de målinger, beboerne har fået lavet, forklarer han.

- Vi erkender fuldt ud og tager meget seriøst, at der er en lille gruppe mennesker, der føler sig generet af vores banebygningsprojekt. Vi har en mand ansat, som ikke laver andet end at være i dialog med naboer og opsøge samarbejde, siger han.

Men når gruppen af naboer mener, at den eneste løsning er at droppe motorløbet eller flytte det helt ud af byen, så kan forhandling og dialog være en træg størrelse, forklarer Thomas Wulff.

- I sådan en situation vil man desværre nok have nogle stejle fronter, for der jo ikke rigtig noget midtersøgende kompromis.

Indslag fra august sidste år: Motorløb ved Bellahøj deler vandene blandt naboerne.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik