"Myten, om at de studerende kun vil bo i Indre By, er ikke rigtig"

Der er ventelister på studieboliger i hele Hovedstadsområdet - også uden for København.

Hvert år omkring studiestart rykker tusindvis af unge deres liv op ved rødderne og flytter måske hjemmefra eller til en ny by for at studere.

Rasmus Okholm-Hansen, der er indstillingsleder ved Centralindstillingsudvalget i Storkøbenhavn og i Roskilde, der råder over henholdsvis omkring 7.500 og 2.000 studieboliger, bliver tit mødt med røster, der siger, at de unge bare er kræsne, og at de kun vil bo midt i København.

quote Der er også lang ventetid på studieboliger i Ballerup, Tingbjerg og Hillerød

Rasmus Okholm-Hansen, afdelingsleder i Centralindstillingsudvalget

Men det passer slet ikke.

- Myten, om at de studerende kun vil bo i Indre By, er gammel, men den er ikke rigtig. Der er også lang ventetid på studieboliger i Ballerup, Tingbjerg og Hillerød, siger indstillingschef, Rasmus Okholm-Hansen.

I byerne uden for København skal man have omkring et års anciennitet på ventelisten for at få en bolig, mens man i København skal have lidt under to år for at få tildelt en studiebolig.

I Roskilde, hvor RIU råder over 2.000 studieboliger, oplever man en stigning i ansøgere, fortæller han.

- Det er ikke en voldsom stigning, men det er det højeste niveau, det nogensinde har været, siger Rasmus Okholm-Hansen.

Kollegiernes Kontor i København, der råder over 7.000 studie- og kollegieboliger i Storkøbenhavn, hvoraf 2.000 ligger udenfor selve København i eksempelvis Hvidovre og Albertslund, oplever også ventelister på boligerne udenfor Hovedstaden.

- Men ventelisterne på boligerne udenfor København er kortere. Ikke markant kortere, men kortere. Det må skyldes, at de studerende prioriterer at bo centralt, siger Annette Panduro, der er direktør for Kollegiernes Kontor i København.

Til sammen råder Kollegiernes Kontor i København og CIU over 11.500 studie- og kollegieboliger i Storkøbenhavn, og de er alle fuldt besat - og det er de året rundt, lyder det.

Mangler 8.400 studieboliger i København

Og der er god grund for de studerende til at søge bolig uden for København.

For ifølge en ny analyse lavet af Dansk Byggeri mangler 8.400 unge mennesker studiebolig alene i København.

quote Behovet for studieboliger er størst i København.

Sebastian Kaldahl, økonomisk konsulent i Dansk Byggeri

I Københavner der i 2019 samlet set er 15.300 ungdomsboliger til Københavns flere end 75.000 studerende ifølge Dansk Byggeri.

- Behovet for studieboliger er størst i København. Det skyldes, at byggeriet af studieboliger ikke har været prioriteret i en periode på knap 20 år fra politisk side. I dag bliver der heldigvis bygget på livet løs, og det er rigtig positivt, men realiteten er stadigvæk, at håbefulde studerende ikke kan få tag over hovedet inden studiestart, siger Sebastian Kaldahl, der er økonomisk konsulent i Dansk Byggeri.

Der er siden 2010 opført knap 5.000 ungdomsboliger rundt om i byen, heraf 4.000 siden 2015,

Overborgmester Frank Jensen, Socialdemokratiet, har som mål, at der skal bygges 1.000 nye ungdomsboliger om året de næste 12 år.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik