Mystisk udbrud af diarré: Mindst 23 personer ramt

Adskillige børn er blevet smittet med en særlig type E. coli-bakterie, der giver diarré. Smittekilden kendes endnu ikke, men en grundig efterforskning er i gang.

På nuværende tidspunkt kendes til 23 personer, der er del af udbruddet. Af de 23 syge er 18 børn i førskolealderen. Foto: Shutterstock - Ritzau Scanpix

Adskillige personer – heraf primært børn - er de seneste uger blevet syge med diarré efter at være blevet smittet med en særlig type af tarmbakterien E. coli.

Det oplyser Statens Serum Institut.

På nuværende tidspunkt kendes til 23 personer, der er del af udbruddet. Af de 23 syge er 18 børn i førskolealderen.

Sygdomstilfældene er forekommet i hele landet med en overvægt i eller omkring de største byer København, Aarhus og Odense.

Smittekilden kendes endnu ikke, men Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket i samarbejde med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstitut, hvad der giver anledning til sygdomstilfældene, så udbruddet kan bremses.

Læs også Dyreklinik advarer: Eksplosiv hundediarré plager byhunde

Mavesmerter og diarré

Der er tale om en specifik type af såkaldt shiga-toksin-producerende E. coli-bakterie, der også er kendt som STEC eller VTEC.

STEC forårsager akut maveinfektion med mavesmerter og diarré, men hos nogle patienter - herunder især børn – kan den i værste fald forårsage en alvorlig tilstand kaldet HUS, der er karakteriseret af nyresvigt.

I forbindelse med det aktuelle sygdomsudbrud er der dog tale om en undergruppe af bakterien, som ifølge Statens Serum Instituts vurdering ikke forårsager HUS.  

Smitte med STEC-bakterien sker i Danmark ofte via forurenede fødevarer, ved smitte fra en anden person eller ved direkte eller indirekte kontakt til drøvtyggere såsom køer og geder.

Risikoen for smitte med bakterien kan reduceres, hvis man husker hygiejnerådene, herunder at vaske hænder efter toiletbesøg og bleskift samt kontakt med dyr.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik