Muslimske friskoler gør elever bedre end folkeskoler

Tosprogede elever fra muslimske friskoler får højere karakterer, og klarer sig bedre i uddannelsessystemet på længere sigt

Tosprogede elever med ikke-vestlig baggrund på muslimske friskoler får bedre karakterer ved afgangsprøven end børn med samme baggund i folkenskolen.

Det viser en ny, omfattende analyse fra tænketanken Kraka, der har sammenlignet data fra 29.000 efterkommere og indvandrere, som stammer fra 17 ikke-vestlige lande.

Heraf gik 1.634 elever på muslimske friskoler, og sammenligner man deres karakterer med de øvriges, så scorer de i snit næsten halvanden karakter højere ved afgangsprøven - fra 4,6 i gennemsnit i folkeskolen til 6,0 i muslimske skoler. 

Også på længere sigt klarer eleverne sig bedre. Knapt en tredjedel af eleverne har gennemført en ungdomsuddannelse tre år efter afslutningen på 9.klasse, mens det samme kun gælder for en femtedel af de tosprogede elever med samme baggrund i folkeskolen. 

Jasmin Schou, der er lærer på Ahi International School i Vanløse, fortæller til Politiken, at tilliden mellem forældre, lærere og elever er afgørende. 

- Eleverne føler sig trygge ved de voksne. Relationer er noget af det vigtigste. Og så anerkender vi børnene. De ved, at vi kan lide dem, siger hun. 
 

Det er ikke mere end seks måneder siden, at politikerne strammede tilsynet med de muslimske friskoler, fordi man frygtede, at der var for lidt fokus på frihed og folkestyre i forhold til faglighed og religion. 

Alligevel mener Nicolai Kaarsen, der er ledende økonom i Kraka og medforfatter til analysen, at vi bør se, om vi kan tage ved lære af de muslimske skoler.

- Mange har en ide om, at muslimske friskoler er et sted, hvor man kun læser i Koranen, og at det skader intergrationen. Politikerne og folkeskolerne kan tage bestik af den her viden, og måske kan de lære noget af de muslimske friskoler, siger han til Politiken. 

15 af landets 20 muslimske friskoler ligger i Region Hovedstaden. 

 

 

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik