Musiker om legal hash: "Vi glemmer de sårbare"

Argumentet for legal hash lyder ofte, at man vil mindske kriminaliteten, men vi glemmer de menneskelige konsekvenser, lyder det fra Niels 'Noller' Olsen.

På Christiania er der igen heftig aktivitet på Pusher Street. 

quote Jeg bliver så forarget, når jeg hører politikerne

Niels 'Noller' Olsen

Faktisk er handlen nu så omfattende, at den er på niveau med tiden før, christianitterne rev boderne ned som en reaktion på nedskydningen af to betjente i området. 

Beboerne på fristaden mener, at en legalisering af cannabis er den eneste gangbare løsning, hvis man vil stoppe handlen og forråelsen i miljøet, og Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune har da også flere gange ansøgt regeringen om at få lov til at frigøre hash i hovedstaden. 

Men det vil være katestrofalt, hvis det sker, mener musikeren Niels "Noller" Olsen, der nu kaster sig ind i debatten. 

- Det her er ét af mine hjertebørn. Jeg er selv kommet i behandlingstilbud gennem mere end 10 år, fordi jeg er tidligere misbruger. Du skal se, hvordan folk får paranoia og kryber langs væggene, fordi de mangler deres hash eller får psykoser, men det er ikke noget, vi taler om. Vi taler om hash som det her lalleglade hippiestof, men lad os nu lige trække vejret og tænke os om, siger han og fortsætter:

- Jeg bliver så forarget, når jeg hører politikerne tale om frigørelse. Det virker som en populistisk leflen for ungdommen, og i den proces glemmer vi sårbare mennesker, der risikerer at blive ramt. 

Niels Olsen er ud af en generation, hvor der blev eksperimenteret med blandt andet psykeliske stoffer. Derudover er han som musiker kommet i miljøer, hvor der har været fest og farver. I 1997 måtte han dog erkende, at han havde et problem, og han besluttede at søge hjælp for at stoppe sit pille- og alkoholmisbrug. 

Du er selv fra en generation, hvor der blev røget en del hash. Var det ikke ligemeget for jer, om det var lovligt eller ulovligt?
- Jeg har aldrig været storryger selv. Og jeg vil mene, at det lagde en klar dæmper på os dengang, at det var ulovligt. Der var flere, der kom i fængsel - eksempelvis Peter Belli. Det er rigtigt, at der var en hel bevægelse, men det kunne have været meget værre.

Noller

Musikeren er overbevist om, at legal hash vil gøre det langt sværere for misbrugere at komme videre, og han er sikker på, at flere unge vil falde i. 

quote Man involverer sjældent tidligere misbrugere i debatten

Niels 'Noller' Olsen

- Hvis du spørger folk, der er kommet ud på den anden side, som jeg er, så tror jeg, du vil få et ret klart svar på, om det her er en god ide. I hvert fald mange steder. Men man involverer sjældent tidligere misbrugere i debatten, siger han og tilføjer:

- Jeg er meget betænkelig ved, at unge mennesker skal kunne købe hash nemmere. I dag skal du trods alt ud på staden og købe blandt politifolk. Vi ønsker, at unge mennesker lader være med at ryge cigaretter, men de må gerne blande tobak med hash. Det hænger da ikke sammen. Jeg har selv haft en hashpsykose, som mange andre, men alle de her ting taler vi ikke om. Har vi overhovedet et beredskab, hvis vi åbner op for det her? 

Hashhandlen blomster igen på Christiania. Kun et halvt år efter lukningen af Pusher Street, er boderne igen ved at tage form.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Lars Weiss

Aflyser alt: Københavns overborgmester tvunget i isolation

rørledning banedanmark

playHer bliver et kilometerlangt kabelrør bugseret gennem København i kæmpe manøvre

fakkeloptog peter bangs vej

Borgere går fakkeloptog for at mindes trafikdræbt femårig

lise nør

Lise Nørgaard modtager statslig hæderspris som 103-årig

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere