Museumsinspektør om lukningstruet værtshus: "Det er alt det, Gasolin kæmpede mod"

Gasolin, Jokeren og Katinka har alle har haft et nært forhold til det historiske værtshus Fingerbøllet på Christianshavn. Et værtshus, vi nu risikerer at miste. Og som ifølge museumsinspektørem for rockmuseet Ragnarock er en vigtig del af vores kulturarv.

Det historiske værtshus Fingerbøllet på Christianshavn er i fare for at lukke. Det sker efter, at ejendomsinvestoren, der ejer bygningen, har varslet en huslejestigning på 170.000 kroner eksklusiv moms. Det svarer til en fordobling af værtshuset nuværende husleje.

Værtshuset var stamsted for Gasolin, der siden bandets spæde begyndelse kom der efter en lang dag i øvelokalet på Wilders Plads, ligesom de af flere omgange afholdte deres pladereceptioner på Fingerbøllet.

Siden har stedet dannet rammen for musikere som Jokeren, der rappede om værtshuset i ’Havnen’, ligesom Katinka, der har boet lige rundt om hjørnet, har slået nogle af sine musikalske rødder på værtshuset.

quote Hvis det bliver erstattet af dyre modeforretninger, er det i hvert fald ikke der, vi får en ny Katinka eller Lukas Graham.

Rasmus Rosenørn, museumsinspektør på rockmuseet Ragnarock

Og spørger man museumsinspektøren på rockmuseet Ragnarock, Rasmus Rosenørn, handler den potentielle lukning af Fingerbøllet om mere end bare et værtshus.

- Sådan nogle steder er med til at være åndehuller og motorer for nogle kreative kræfter. Og hvis det bliver erstattet af dyre modeforretninger, er det i hvert fald ikke der, vi får en ny Katinka eller Lukas Graham, fortæller han.

- Og så er det ekstra ironisk, at Gasolins stamværtshus nu er truet af den udvikling, de selv kæmpede imod.

Vi risikerer at miste en del af vores musikalske kulturarv

Rasmus Rosenørn mener, at hele Dammark risikerer at miste et stykke af vores fælles kulturhistorie, hvis Fingerbøllet lukker.

- Fingerbøllet og miljøet omkring stedet har været med til at danne rammen om den musikalske kulturarv, vi står oven på i dag. Der er ingen tvivl om, at vi bliver kulturelt fattigere, hvis stedet forsvinder, siger Rasmus Rosenørn.

Fingerbøllet var Gasolins foretrukne sted til at afholde pladereceptioner. Dette billede er taget ved en pladereception for Gasolin’ 2 den 15. november 1972. Billedet er taget af Peder Bundgaard og er en del af udstillingen om Gasolin, som rockmuseet Ragnarock fra den 13. september 2019.
Fingerbøllet var Gasolins foretrukne sted til at afholde pladereceptioner. Dette billede er taget ved en pladereception for Gasolin’ 2 den 15. november 1972. Billedet er taget af Peder Bundgaard og er en del af udstillingen om Gasolin, som rockmuseet Ragnarock fra den 13. september 2019.
Foto: Peder Bundgaard

Ifølge Rasmus Rosenørn har Fingerbøllet nemlig spillet en vigtig rolle, i det soundtrack, mange danskere har til deres liv.

- For Gasolin var stedet og miljøet på Christianshavn vigtigt for deres karriere, og noget, der var en stor inspirationskraft for dem. Den musik, som blandt andre Gasolin, Jokeren og Katinka har lavet er en væsentlig del af danskernes kulturforbrug. Og det er jo meget mere end musikken. Det er jo en hel kultur, der ligger rundt om, og inspirerer til det lydspor, vi alle har rundt om os, fortæller han.

Den ekstra ironi

Udover potentielt at miste en del af vores musikalske kulturarv, mener Rasmus Rosenørn også, at Fingerbøllet bidrager til at opretholde den mangfoldighed, der netop kendetegner Christianshavn.

quote Det unikke ved Christianshavn er, at selv om det nærmest er det dyreste sted, du kan bo i København, er der stadig plads til alle.

Rasmus Rosenørn, museumsinspektør på rockmuseet Ragnarock

- Hvis Fingerbøllet forsvinder er det med til at strømline Christianshavn. Det er et af de få steder, hvor alle folk har råd til at komme. Og det unikke ved Christianshavn er jo, at selv om det nærmest er det dyreste sted, du kan bo i København, er der stadig plads til alle. Og vi skal passe på, at det ikke forsvinder, forklarer han.

Foto: Peder Bundgaard/Rockmuseet Ragnarock
Foto: Peder Bundgaard/Rockmuseet Ragnarock
Foto: Peder Bundgaard

Og selv om man normalt ikke taler om Gasolin som et politisk band, mener han alligevel, at Gasolin som slumstormere kæmpede for et København, hvor der var plads til alle.

- Der er en ekstra ironi ved, at det var en så væsentlig del af Gasolins DNA, at de var en del af en slumstormerbevægelse, der kæmpede imod en fordyrelse af bymidten. De mente netop, at der skulle være billige steder at bo og være i København for almindelige mennesker, forklarer han og fortsætter:

- Man siger, at Gasolin ikke var et politisk band, men det var faktisk en del af deres selvforståelse.  Også langt op i Kim Larsens solokarriere med sange som ”Midt om natten”.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik