Museum vil flytte fra Helsingør til København

Skal Danmarks Tekniske Museum i fremtiden ligge i København? Det undersøger museet, der i dag ligger i Helsingør, nu.

Danmarks Tekniske Museum ligger i dag i udkanten af Helsingør, men står det til bestyrelsen bag, vil Svanemølleværket på Østerbro i København blive adressen for museet.

Museet vil gerne tiltrække flere besøgende, og det mener de, at en placering i Svanemølleværket kan åbne op for.

quote Vi har været utroligt glade for at ligge i Helsingør, men muligheden for at rykke ind i de unikke rammer i Svanemølleværket, der i sig selv er en historisk industribygning, er en så god mulighed

Jørgen Lindegaard, formand for Danmarks Tekniske Museum

Derfor er bestyrelsen nu i gang med tilbundsgående undersøgelser, der skal klarlægge, hvorvidt det overhovedet er muligt at de historiske bygninger kan danne rammen om Danmarks Tekniske Museum.

- Vi har været utroligt glade for at ligge i Helsingør, men muligheden for at rykke ind i de unikke rammer i Svanemølleværket, der i sig selv er en historisk industribygning, er en så god mulighed, at vi er nødt til at lave en tilbundsgående undersøgelse for at se, om det kan lade sig gøre. Det kan åbne muligheden for at museet levende kan præsentere én sammenhængende historie om teknologi, industri og videnskab som grundlaget for det moderne højteknologiske samfund, siger formanden for Danmarks Tekniske Museum, Jørgen Lindegaard, i en pressemeddelelse.

Svanemølleværket er, som navnet angiver, et kraftvarmeværk ejet af Ørsted, som producerer fjernvarme til 6.000 københavnske husstande.

Efter planen skal værket neddrosles frem til 2030, hvorefter både bygningen skal overdrages til udviklingsselskabet By & Havn.

By & Havn kan fremskynde museumsprojekt

Men 2030-planen kan fremskyndes med hele syv år, hvis By & Havn gør brug af en betinget købsaftale, som altså kan betyde, at Danmarks Tekniske Museum kan flytte fra matriklen i Helsingør.

- Svanemølleværket er en ikonisk bygning, som jeg håber kan blive åbnet for offentligheden. Med sin tætte kontakt til byens industrihistorie og beliggenhed tæt på de nye bykvarterer og vandet giver det mulighed for at skabe nyt liv i området. Nu laver vi først en tilbundsgående undersøgelse af mulighederne for at kunne rumme Danmarks Tekniske Museum, og så håber vi, at det kan lade sig gøre, lyder det fra Anne Skovbro, der er administrerende direktør i By & Havn.

quote Svanemølleværket er en ikonisk bygning, som jeg håber kan blive åbnet for offentligheden.

Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn

På Københavns Rådhus møder flytteplanerne stor opbakning fra overborgmester Frank Jensen, soc.dem., der håber, at endnu en stor kulturhistorisk attraktion kan lokkes til hovedstaden.

- Teknisk Museum i Svanemølleværket vil tilføre København og Nordhavn et fantastisk kulturelt tilbud i en enestående bygning med en flot beliggenhed. Det vil give unge og gamle københavnere og turister en mulighed for at gå i fodsporene på H.C. Ørsted, Niels Bohr og de mange andre internationalt berømte videnskabsmænd, som Danmark kan være stolte over, udtaler han i en pressemeddelelse.

Erhvervsdrevet fond driver planer fremad

Også Dansk Industri ser med milde øjne på muligheden for at flytte museet til Nordhavn.

Derfor har de været med i arbejdet med at få undersøgt mulighederne for at indrette Svanemølleværket som museum i fremtiden.

Karsten Dybvad, der er tidligere administrerende direktør i Dansk Industri, er udpeget som formand for en fond af erhvervsdrivende, der er blevet stiftet i forbindelse med arbejdet.

- Danmark er ét af verdens mest avancerede og moderne produktionssamfund, og det er fundamentet for det velstående samfund, vi har i dag. Derfor er det vigtigt at kende vores industrihistorie. Den vil vi gerne kunne vise frem i de bedst mulige rammer for både danskere og udenlandske turister, og her er Svanemølleværket en oplagt og spændende mulighed, siger Karsten Dybvad.

Tilmed håber Dansk Industri, at en flytning af Danmarks Tekniske Museum kan være med til at pege endnu flere fra den yngste generation mod de tekniske uddannelser.

quote Vores mål er at skabe et fantastisk teknisk museum i enestående fysiske rammer, der på linje med de bedste internationale tekniske museer fortæller de mange historier

Jørgen Lindegaard, formand for Danmarks Tekniske Museum

- Danske virksomheder er dybt afhængige af medarbejdere med interesse og evner inden for teknik og naturvidenskab – det gælder både dygtige faglærte og kandidater. Vi tror på, at et levende teknisk museum i de unikke rammer i Svanemølleværket kan være med til at inspirere endnu flere børn og unge til at gå den vej, siger Dansk Industris direktør, Thomas Bustrup.

Hos museet selv er målet klart:

- Vores mål er at skabe et fantastisk teknisk museum i enestående fysiske rammer, der på linje med de bedste internationale tekniske museer fortæller de mange historier fra danske opfindere, håndværk og industri, siger Jørgen Lindegaard.

Hvis flytningen bliver en realitet, vil Danmarks Tekniske Museum tidligst kunne flytte ind i de store maskinhaller i Nordhavn i 2023.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik