Vikingeskibsmuseet har tidligere kæmpet med stigende vandmasser, når der har været storm. Arkivfoto. Foto: Thomas Lekfeldt - Ritzau Scanpix

Museum står foran århundredets udfordring

Det er en spektakulær øvelse, som koster mere end 30 millioner kroner at gennemføre.

De er skrøbelige som tyndt glas, der går i stykker ved selv den mindste rystelse. Og de tåler kun minimale udsving i temperatur og luftfugtighed. De har allerbedst af at stå i fred og ro.

Ikke desto mindre skal de flyttes, de fem Skuldelev-skibe, der er udstillet på Vikingeskibsmuseet. Det skriver DAGBLADET Roskilde.

Læs også Museum råber vagt i gevær: Hvad er en vikingeskibshal uden skibet?

Detaljeret plan

Uanset om Vikingeskibshallen bliver affredet og bliver revet ned, eller om den skal renoveres inden for den eksisterende fredning, vil det være for risikabelt at lade skibene stå imens.

Vikingeskibene skal flyttes ud af Vikingeskibshallen, uanset om hallen skal renoveres eller rives ned. Foto: Torben Christensen / Ritzau Scanpix

Vikingeskibsmuseet har derfor sammen med Nationalmuseet lagt en detaljeret plan for, hvordan de fem skibe skal komme sikkert ud af udstillingshallen og bliver lige så sikkert opbevaret, indtil de skal tilbage igen.

Det er en spektakulær øvelse, som i sin karakter er helt enestående - og som koster mere end 30 millioner kroner at gennemføre.

Læs også Store serier gør museum verdensberømt: Fans valfarter til