Mor til søn i meningokok-ramt vuggestue: Pludselig kastede han op

Mor til to-årig roser regionens akutberedskab for at skride hurtig til værks, da hun kontaktede dem omkring sin søns sygdomsymptomer.

- Det var meget voldsomt, men jeg er glad for, at 1813 reagerede så hurtigt. Han havde haft 40 i feber og kastede op.

Sådan lyder det fra en mor til en to år gammel dreng, der går på daginstitutionen Nordstjernen i Brøndby.

To af institutionens børn blev i sidste uge indlagt på Hvidovre Hospital med en sjælden meningitisbaktierie kaldet meningokok, der er smitsom, og som kan være farlig. Derfor er samtlige børn og personale på Nordstjernen også blevet tilbudt forebyggende behandling på hospitalet.

I kølvandet på tre tidligere sager, hvor unge er døde af meningitis, har Region Hovedstaden skruet op for udrykningerne, når der er mistanke om den frygtede sygdom.

Jeanettes søn fik feber og kastede op

Det kan Jeanette nikke genkendende til, efter at hendes to-årige søn, der går på Nordstjernen, hen over weekenden blev syg med høj feber og senere hen begyndte at kaste op.   

- Først havde han 39 i feber, og så havde han 40. Det gik op og ned. Men fordi han er et ørebarn og havde væske i begge ører, tænkte jeg, at det måske kunne være mellemørebetændelse, fortæller Jeanette til TV 2 Lorry.

Hun ønsker ikke at stå frem i medierne med sit efternavn og foto, men hun vil gerne fortælle om, hvordan hun har oplevet akutberedskabets – ifølge hende – hurtige reaktion på sønnens sygdomssymptomer.

Sønnen fik det nemlig værre ved, at han natten til mandag pludselig begyndte at kaste op.

- Vi beholdt ham hjemme hele dagen, og samme eftermiddag modtager jeg så endnu en mail fra vuggestuen om, at der har været et tilfælde mere af denne her meningokoksygdom, og at vi skulle ringe 1813 for at komme på Hvidovre Hospital og få forebyggende medicin, fortæller Jeanette.

Sætter stor pris på den hurtige reaktion

Hun skyndte sig med det samme at ringe til akutelefonen.

- Da jeg ringer og fortæller, at der har været de her to tilfælde i min søns vuggestue, og at min søn har haft 40 i feber i weekenden, og at han siden hen har kastet op, så var det nok til, at de slog alarm, fortæller hun.

Ifølge Jeanette blev der både sendt en ambulance og lægeambulance ud til hendes adresse, hvor sønnen blev undersøgt.

- De mente ikke, at det var meningokok, men vi fik så alligevel besked på at køre til Hvidovre Hospital for at få ham tjekket efter, siger hun.

På hospitalets børneafdeling bliver Jeanettes søn undersøgt med en vatpind i munden. Der vil gå en uge før, Jeanette får endelig svar på, om sønnens prøve er positiv eller negativ for meningokok.

Sønnen fik desuden noget forebyggende medicin i form af en pille, som blev knust og skyllet ned med et glas vand.

Ifølge Jeanette har hendes to år gamle søn det bedre tirsdag. Og selv synes hun, at 1813 reagerede meget hurtigt og resolut på hendes opkald.

- Jeg synes, det var rigtig fint, at de reagerede, som de gjorde, nu hvor der har været to tilfælde. Det virkede næsten voldsomt, men det er selvfølgelig også en farlig sygdom. Jeg har også en lille datter på fire måneder, så man bliver også bekymret for hende, siger hun.

Dobbelt så mange udrykninger

Selvom der ikke er kommet flere tilfælde af meningitis, så sendte regionen sidste år dobbelt så mange udrykninger afsted i tilfælde med mistanke om sygdommen.

Fokus på sygdommen er blandt andet blevet øget, efter det kom frem, at Akuttelefonen 1813 begik klare fejl ved at undlade at sende en ambulance, da en 17-årig mand fra Birkerød døde af meningitis sidste nytår.

- I 2017 har vi sendt 200 flere ambulancer ud. Vi sender 400 ud nu til symptomer på meningitis. Det er fordi, vi hellere vil sende en for meget afsted end en for lidt, siger Trine Mottlau. siger vicedirektør i Region Hovedstadens Akutberedskab.

To børn fra samme daginstitution Brøndby er ramt af den alvorlige og smitsomme meningokoksygdom. 120 børn og ansatte får nu forebyggende behandling.

Hos Styrelsen for Patientsikkerhed får Akutberedskabet også skulderklap for deres håndtering af sidste uges to udbrud af meningitisbakterien meningokoksygdom hos børn fra en daginstitution i Brøndby.

Begge børn blev hurtigt indlagt på Hvidovre Hospital til behandling og har det i dag godt og kommer fra infektionen uden mén.

- Det er vores indtryk, at det hele er foregået lige efter bogen, og at børnene er kommet hurtigt i behandling, siger sektionsleder og overlæge ved Styrelsen for Patientsikkerhed, Bente Møller.

Sundhedsstyrelsen om meningokoksygdom:

Meningokoksygdom kan vise sig som meningitis (hjernehindebetændelse) eller som blodforgiftning eller som begge dele samtidig. Sygdommen skyldes bakterier, som kaldes meningokokker.

Sygdommen er sjælden og kun lidt smitsom, så der opstår derfor sjældent flere end ét tilfælde. Men da det drejer sig om alvorlig sygdom, skal man alligevel være på vagt, hvis andre i de nærmeste omgivelser har fået påvist sygdommen.

Den vigtigste forholdsregel er opmærksomhed over for sygdomstegn, da tidlig behandling er meget vigtig. Ved tidlig behandling vil de fleste blive fuldstændig helbredt. Når der forekommer et tilfælde af meningokoksygdom, vil de nærmeste kontakter blive sat i forebyggende behandling og i de fleste tilfælde også vaccineret.

Symptomer og behandling:
Meningokoksygdom kan udvikle sig livstruende i løbet af få timer. Det er derfor vigtigt at reagere på symptomer, der kan være tegn på meningokoksygdom.
Sygdommen kan i begyndelsen ligne influenza. Feberen kan indtræde pludseligt og være ledsaget af kulderystelser eller kramper. Inden for 1-2 døgn stiger temperaturen til 39-40° C. Der er ofte stærk hovedpine, kvalme, opkastninger og manglende lyst at spise og drikke. Den syge bliver døsig eller urolig, forpint og irritabel og måske uklar. Ved meningitis kan der være nakkerygstivhed, så foroverbøjning af hovedet er smertefuldt og vanskeligt

Meningokoksygdom behandles under indlæggelse på sygehus. Sygdommen kan næsten altid helbredes, hvis behandlingen indledes tidligt i forløbet.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik