Vild innovation: Monoqool har skabt succes ved at printe briller

Den nordsjællandske virksomhed Monoqool var få dage fra at lukke, da de begyndte at bruge 3D print. Nu tjener de penge og har vundet en fornem erhvervspris.

Brillevirksomheden Monoqool i Fredensborg har overvundet en krise og skabt succes med hjælp af 3D print

I Fredensborg i Nordsjælland ligger brillevirksomheden Monoqool, som var en af de første firmaer i verden, der begyndte at printe alle deres briller på en 3D printer. I dag er det en virksomhed med gang i hjulene, omsætningen er mere end fordoblet indenfor de sidste fire år.

Siden Allan Petersen med sit firma Monoqool tog det første step er der nu 30-40 virksomheder på verdensplan, der 3D printer deres briller. Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Men for seks år siden - inden de begyndte at 3D printe deres briller - var situationen en helt anden, da Allan Petersen fik et opkald af den slags enhver virksomhedsejer frygter allermest.

- Den investor vi havde ombord, deres advokat ringende en fredag i januar og sagde at, på mandag mødes vi i skifteretten. Vi lukker virksomheden, siger ejer af Monoqool Allan Petersen.

Monoqool ligger på den idylliske herregård Danstruplund i Fredensborg.

Ryggen mod muren

Samtidig med at de økonomiske tordenskyer voksende, skulle Monoqool på verden største brillemesse i Paris, og de havde ingen nye varer at præsentere.

Den investor vi havde ombord, deres advokat ringende en fredag i januar og sagde at, på mandag mødes vi i skifteretten. Vi lukker virksomheden. 

Allan Petersen, ejer af brillevirksomheden Monoqool 

- Det eneste vi kunne nå at få færdigt, det var med 3D print. Vi hoppede ud i det, fordi vi var presset til det. Og det blev en kæmpe succes, siger Allan Petersen

07:02

Se hele indslaget om, hvordan 3D print skaber vækst og udvikling i mange virksomheder i hovedstadsområdet.

Luk video

3D print gør det især lettere at udvikle nye briller. Tidligere skulle en prototype laves på en fabrik med en produktionstid på en til to måneder. Hvis Allan Petersen så ikke var tilfreds og ville lave en lille tilretning, så startede hele processen forfra. I dag kan man printe nye modeller i løbet af en dag.

Efter printningen bliver brillerne først farvet, overfladebenhandlet og poleret. Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

- Det gør jo hele udviklingsprocessen meget mere dynamisk, siger Allan Petersen.

Men det er altså ikke kun prototyper Monoqool laver på med hjælp af 3D print. De lader printeren lave alle de færdige briller. Det kan lade sig gøre, fordi 3D print er blevet bedre i de senere år.

Læs også Her er Europas første 3D printede hus

- Processerne er blevet meget bedre, og derfor er det blevet mere anvendeligt. Slutproduktet har en meget højere kvalitet, siger Allan Petersen.

Læs også Genialt: Steiner og vennerne opfandt trøje til syg mormor

Briller printet efter kundens hovedform

I øjeblikket har Monoqool et samarbejde med en hollandsk virksomhed, hvor de udvikler en brille, der bliver printet efter kundens unikke hovedform.

- Den får computeren til at tænke over, hvordan faconen skal være specifikt på mit - eller dit - ansigt, så det er ret fedt, siger Allan Petersen.

Sammen med en hollandsk virksomhed laver Monoqoool briller, som er tilpasset den enkelte kunde. Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Brillerne bliver printet hos virksomheden Damvig i Taastrup. Det foregår i store 3D printere med en process, der tager adskillige timer.

Monoqools briller bliver printet hos Damvig i Taastrup.

En laserstråle blinker ned i et pulver, som er lavet af et plastikmateriale. Når strålen rammer hærder pulveret og den printede genstand bliver bygget op et lillebitte punkt af gangen.

- Processen bliver gentaget 400 gange, siger Allan Petersen.

3D print sker ved at en laserstråle rammer et plastpulver, og hærder plastikken punkt for punkt Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Fra konkurstruet til vinder af erhvervspris

For Allan Petersen har 3D print været helt afgørende for den rejse, som hans virksomhed har taget. Fra opkaldet, hvor hans virksomhed var tre dage fra at lukke til der, hvor de står i dag.

- Vi har lige fået Børsens Gazellepris udleveret i går, så det er gået fantastisk, siger han.

Monoqools har netop vundet Børsens Gazellepris Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret