Møbelproducent skal betale millioner til Tivoli for stol

Montana har krænket Tivoli ved at kalde et af sine møbler for Tivoli-stolen, slår Højesteret fast.

Møbelproducenten Montana skal betale en millionbøde til Tivoli for at have krænket forlystelsesparkens varemærke ved at bruge betegnelsen Tivoli-stolen.

Det slår Højesteret fast fredag.

For man kan ikke bare bruge Tivolis navn uden at have en aftale i hus om det, mener domstolen.

Afgørelsen betyder, at Montana Møbler A/S skal betale to millioner kroner plus renter til Tivoli A/S.

I flere år har der kørt en tvist mellem Montana og Tivoli, og da parterne ikke kunne tale sig til rette, blev sagen i første omgang indbragt for Sø- og Handelsretten.

Her blev Montana dømt til at betale en bøde på 750.000 kroner til Tivoli.

Selve sagen drejer sig om, at Montana begyndte at lave en gammel Verner Panton-stol, der i midten af 1950'erne gik under navnet Tivoli Stolen. Stolen blev af den danske designer lavet til en restaurant i Tivoli - og fik derfor kælenavnet Tivoli Stolen.

Men uden aftale om at bruge navnet Tivoli må Montana nu til lommerne.

Producenten skal også offentliggøre dommen fra retten på sin hjemmeside.

Stolen - en fletstol - blev i sin tid kendt i den brede offentlighed under Tivoli-navnet. Selv i annoncer i USA fra slutningen af 1950'erne blev Panton-stolen kendt under navnet: Tivoli Stacking Chair.

Men da stolen igen så dagens lys i dette årtusinde og sat i produktion, ville Tivoli have penge for, at navnet skulle kædes sammen med stolen.

Tivolis advokat rettede i 2010 henvendelse til det selskab i Montana, der stod for stolen, om at der skulle laves en licensaftale.

Da man ikke fik svar, sendte advokaten derfor et krav frem om, at Montana ophørte med markedsføring og brug af Tivolis forretningskendetegn og varemærkerettigheder. Kravet blev afvist af Montanas advokat i august 2010.

Højesteret fandt dog, at Montana Møbler ikke i kraft af Tivolis mulige stiltiende accept af betegnelsen "Tivoli-stolen" har opnået nogen ret til at gøre "kendetegnsretlig brug af denne betegnelse efter genoptagelsen af produktionen af stolen i 2004."

Tivoli har desuden ikke udvist "retsfortabende passivitet", mener Højesteret.

Montana Møbler har derfor krænket Tivolis varemærkerettigheder, hedder det.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik