Minus 14 grader: Hjemløse flokkes på nød-herberger

Der er rift om pladserne på de få nødherberger, der må tage imod alle hjemløse

Når det er så koldt, som det har været det seneste par dage, så stiger behovet for overnatningspladser på hovedstadens mange natcafeer og herberger.  Og kun nogle få af dem  kan åbne dørene for folk, der ikke er danske eller fra EU. Her er behovet ekstra stort, når temperaturen falder.

-Det er hårdt for tiden, og det øger stressniveauet. Hver aften har vi 60 til 70 besøgende, og af dem er der 50, der gerne vil have en seng. Dermed er vi nødt til at afvise 10, fordi vi kun har plads til 40, siger Mette Melchjorsen, der er leder af nødherberget Grace, som drigves af Baptistkirken.

Og bliver en hjemløs afvist på Grace, så kan han eller hun tage videre til Hellig Kors Kirken på Nørrebro, der også driver et nødherberg, hvor alle er velkomne - hvis der altså er plads.

-Vi har fuldt hus. Og vi kan mærke at folk er ekstra trætte, når de kommer, for de har brugt enrgien på at forsøge at holde varmen om dagen - så der er ro, for de folk har brug for et sted at sove - og når de finder det - så skald er soves, siger Jens Andreas Christensen, sognepræst i Hellig Kors Kirke.

Hellig Kors Kirkes nødherberg har plads til 40 hjemløse. 

Paradoksalt nok, så betyder kulden, at der i starten af en kold periode er lidt mere plads på nogle af de natcafeer, hjemløse kan søge til i København. De har forskellige driftsoverenskomster med det offentlige og kan altså ikke bare tage imod hjemløse over en bred kam. De er lukket land for afrikanere, mens EU-borgere i visse tilfælde har adgang, hvis de lever op til en række andre kriterier.

-Men når så nødherbergerne åbner, så er der mange, der vælger dem, fordi der ikke bliver stillet spørgsmål der. Man kan godt være anonym hos os - men vi ernødt til at snakke med folk om, hvorfor de kommer og hvike problemer de har, fortæller Britta Lindqvist, der er forstander på Kirkens Korshærs Herberg.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik