Ministre i Danmark og Sverige vil samle grænsekontrol i lufthavnen

Danmarks justitsminister Søren Pind og den svenske indenrigsminister Anders Ygeman vil samle de krævende grænsekontroller i Københavns Lufthavn.

Der er gode nyheder på vej til pendlerne, der hver dag krydser Øresundsbroen mellem Danmark og Sverige i tog.

På nuværende tidspunkt er der grænsekontroller i både Københavns Lufthavn på den danske side, mens togpassagererne igen skal tjekkes af svenske myndigheder på Hyllie Station i Sverige.

Men hvis det står til de to ministre, er dobbeltarbejdet snart slut. Det skriver det skånske medie Sydsvenskan mandag.

Udspillet kom efter et kort besøg på stationen i Kastrup Lufthavn. Herefter fløj ministrene videre til Sønderjylland for at bese det danske grænsepolitis arbejde ved den tyske grænse.

Ifølge Sydsvenskan gjorde begge politikere det klart, at de ønsker en fælles løsning på grænsekontrollen. Kontrollen vil således blive en kombineret ID- og grænsekontrol foretaget i fællesskab mellem Danmark og Sverige.

- Det vil være en stor fordel, men det er juridisk kompliceret, sagde Anders Ygeman til Sydsvenskan, mens Søren Pind istemmede.

- Der er nogle juridiske problemer med at svensk politi skal arbejde på dansk jord, men vi kigger på det, sagde den danske justitsminister.

Hvis det lykkes at løse de juridiske problemstillinger mellem de to lande, kan togpendlere se frem til én fælles kontrol, som skal finde sted i Københavns Lufthavn.

Tidligere på året fremlagde DSB tal, som viste en stor reduktion af rejsende med tog over sundet.

De to ministre vedtager dog ingenting i dag, lyder det fra Sydsvenskan.

- Vi laver ingen aftaler i dag. Men på sigt håber jeg, at vi kan gennemføre en række forskellige foranstaltninger, som forenkler rejsen for Øresundspendlerne, siger Anders Ygeman til Sydsvenskan.

Han pointerer dog, at udsigten til grænsekontrollens forsvinden er langt borte.

- Nej. I så fald må EU leve op til de beslutninger, man har truffet. Så må EU få kontrol over den ydre grænse, omfordele flgtningene og tage et større fælles ansvar. Først derefter kan vi trappe ned med grænsekontrollerne.

 

Fakta om grænsekontrollen over Øresund

  • Siden ID-kontroller blev indført i Kastrup den 4 januar er antallet af togrejsende mindsket med 10-15 procent.
  • Faldet er på 20 procent, hvis man inkluderer udeblivelsen af tilvækst på 5-7 procent.
  • ID-kontrollerne skaber 20 minutters forsinkelse ved rejser fra København til Sverige.
  • Grænsekontrollerne ved Hyllige gør at forsinkelsen øges til 31 minutter ved rejser til Malmø C og 37 minutter ved rejser til Lund eller længere.
Kilde: Sydsvenskan.se