Minister usikker på Øresunds fremtid

En dansk-svensk nationalpark i Øresund kan være på vej for at bevare det unikke miljø, der findes i farvandet.

Om råstofudvindingen - eller sandsugningen, som den også kaldes - fortsætter i Øresund, eller om farvandet i stedet skal huse en nationalpark, er endnu uvist.

Faktisk afhænger Øresunds skæbne helt af de konklusioner, som miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen fra Venstre drager på baggrund af undersøgelser af dyre- og fiskelivet i Øresund samt råstofindvendingens konsekvenser.

Det skriver Helsingør Dagblad.

Undersøgelserne blev bestilt af den tidligere regering.

Torsdag talte Eva Kjer Hansen ved den første konferrence for "Fremtidens Øresund", hvor temaet handlede om, hvordan man får naturbeskyttelse, erhverv og turisme til at gå op i en højere enhed.

Konferencen var arrangeret af en række foreninger og organisationer - herunder Øresundsakvariet i Helsingør, Greenpeace og Øresundsvattensamarbejdet.

Fra flere sider har der været ytret ønsker om en etablering af verdens første internationale, dansk-svenske maritime natinalpark.

Dette netop for at bevare farvandets unikke miljø, der især er rigt på fede fisk.

Men om miljø og fødevareministeren er fortaler for en sådan nationalpark fremgik ikke klart af hendes indlæg på konferencen, skriver avisen.

- I øjeblikket arbejder vi på forslaget til Kongernes Nordsjælland, som ville blive Danmarks femte nationalpark. Lad os først se, om den bliver til noget. Men jeg er glad for denne konference og glæder mig til at se, hvilke bud og forslag der kommer på den bedste udvikling for Øresund. Protesterne mod sandsugning er taget alvorligt og der bliver foretaget konsekvensvurderinger, før der i givet fald gives tilladelse til nye indvindinger, sagde Eva Kjer Hansen ifølge Helsingør Dagblad.

Ministeren satser dog på, at der i Øresund skal være plads til både natur, fritidsliv og erhverv.

– Øresund indgår, når den naturpakke for fritidslivet, som vi arbejder på, bliver præsenteret senere på året, lød det fra ministeren.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

lysamaturer

Nyt bæredygtigt initiativ: Markedsplads for brugte byggematerialer undgår spild

brand solum roskilde drone

playEfter 10 ugers kamp med flammerne: Nu er kæmpe affaldsbrand endelig slukket

Lynetteholm ny

Skarp kritik af Lynetteholm-rapport: Utilstrækkeligt grundlag og i strid med EU-direktiv

20_percent

playOmstridt solcellepark droppes - naboklager har ikke haft betydning, siger udvalgsformand

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere