Minister: "Oprydning i Fredens Havn begynder næste år"

De fartøjer og anlæg, der trods påbud ulovligt ligger i Fredens Havn ved Christiania, bliver fjernet senest i marts. Oprydningsopgaven sendes nu i udbud.

På et møde mellem miljøminister Lea Wermelin (A) og Københavns overborgmester Frank Jensen (A) i den forgangne uge er det blevet aftalt, at opgaven med at fjerne ulovlige fartøjer i Erdkehlgraven ved Christianshavn skal sendes i et nyt udbud. 

I den første udbudsrunde var der for få, der bød på opgaven med at skaffe de nødvendige tilladelser og finde den rigtige entreprenør. Når det lykkedes at finde nogen til at løse opgaven, skal arbejdet med oprydningen gå i gang hurtigt muligt.

- Både miljøet og områdets beboere har brug for, at området bliver sig selv igen. Der er tale om en meget speciel oprydningsopgave, og derfor må opgaven desværre genudbydes, så det tager længere tid, end vi havde håbet. Men det er vigtigt, at fjernelsen sker hurtigst muligt, og den besked har jeg givet til Kystdirektoratet, siger miljøminister Lea Wermelin (A).

80 procent fjernes

Ifølge Kystbeskyttelsesloven er det ejerne af fartøjerne, der skal betale for at få anlæggene og fartøjerne fjernet, når en domstol har afgjort sagen. I de tilfælde, hvor man ikke kan finde ejerne, ender regningen hos Miljøministeriet og Københavns Kommune, når båden skal fjernes.

De 25,7 milioner kroner, som fjernelsen af fartøjerne i Erdkehlgraven forventes at koste, er fundet. Københavns Kommune bidrager med ti millioner kroner, mens Miljø- og Fødevareministeriet bidraget med det resterende beløb. Det forventes ikke, at genudbuddet og forsinkelsen af tidsplanen forventes vil betyde, at det bliver dyrere at lave oprydningen. Overborgmester Frank Jensen (A) glæder sig til, at arbejdet går i gang. 

- Det har længe været ærgerligt, at så smuk en plet i vores by fremstår som en losseplads. Nu har vi givet håndslag på, at vi senest til marts kommer i gang med at rydde de forladte både og vrag, så et skønt område igen kan blive til glæde for alle, siger overborgmesteren.

Når arbejdet går i gang i starten af 2020, omfatter det cirka 80 procent af vrag, fartøjer og ulovlige anlæg, der er efterladt i Erdkehlgraven. Der vil være en række fartøjer tilbage med i alt 14 kendte ejere, som har protesteret over påbud om at fjerne sig, hvilket kan ende med en domstolsafgørelse.

Påbuddene gennem tiden

  • 2015 og 2016: Kystdirektoratet meddeler de bådeejere, de har fundet frem til, at de skal fjerne deres fartøjer, fordi de ifølge Kystbeskyttelsesloven ligger ulovligt. Efterfølgende er forholdene blevet politianmeldt.
  • 7. februar 2019: Kystdirektoratet varslede påbud om fjernelse af fartøjerne med frist den 7. marts 2019.
  • 12. marts 2019: De endelige påbud bliver udsendt.
  • 6. maj 2019: Fjorten ejere politianmeldes for ikke at have fjernet deres ulovlige fartøjer.

 

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik