Minister: Nordsjællands kyster modtager ingen hjælp

Der kommer ingen håndsrækning til Nordsjællands kommuner, selvom vestjyderne allerede modtager kystsikringstøtte.

Der er ingen økonomisk håndsrækning til Nordsjællands kyster fra miljø- og fødevarerminister Esben Lunde Larsen. 

Det bekræfter ministeren nu overfor TV 2 Lorry. 

Borgmestrene i Gribskov, Helsingør og Halsnæs har ellers været fortørnede over, at der ingen støtte er at hente, fordi vestjyderne modtager hjælp fra staten. 

Ifølge borgmestrene er kysterne på toppen af Sjælland ligeså tæt på at falde i vandet, som klitterne er i Vestjylland.

En rapport fra Miljø- og Fødevarerministeriet viser da også, at Helsingør, Gribskov og Halsnæs ligger i samme risikogruppe som flere vestjyske kommuner. (Se kort i bunden af artiklen)

Men det får altså ikke miljø- og fødevarerminister Esben Lunde Larsen til lommerne. 

- Det er den enkelte grundejer, der ifølge Kystbeskyttelsesloven har ansvaret for kystbeskyttelsen, og det princip agter regeringen ikke at ændre. Når staten sammen med kommunerne har valgt at finansiere kystbeskyttelsen på en del af den jyske vestkyst er det, fordi erosionen er relativt størst sammenlignet med resten af landet, skriver ministeren i et skriftligt svar til TV 2 Lorry. 

Borgmester Kim Vallentin (V) fra Gribskov Kommune har som en alternativ løsning foreslået, at man opretter en særlig kystsikringsfond, hvor husejere nær vandet kan få billige lån, før huset ender i havet. 

- I dag er der stor forskel på, om man kan få lån til det her, og til hvilken rente man kan låne penge, og det gør, at interessen for kystsikring er meget forskellig fra hjem til hjem. Det afhænger jo af finansieringen, siger han til TV 2 Lorry. 

Men heller ikke denne løsning får opbakning fra ministeren. 

- Jeg tror ikke, at oprettelsen af en fond er den rigtige løsning. I stedet tror jeg, at den rigtige vej frem er, at kystbeskyttelsen gennemføres som helhedsløsninger. Jeg vil opfordre grundejere og kommuner, også på tværs af kommunegrænser, til at gå sammen om at løse opgaven og gennemføre kystbeskyttelsen som helhedsløsninger, det vil sige over længere strækninger eller for større område, siger Esben Lunde Larsen. 

Af kystanalysen 2016 fremgår det, at kysterne i Nord- og Vestsjælland har behov for beskyttelse mod erosion.
Af kystanalysen 2016 fremgår det, at kysterne i Nord- og Vestsjælland har behov for beskyttelse mod erosion.
Foto: Miljø- og Fødevarerministeriet, 2016

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik