Minister lover ingen forlommer til stormflodsramte beboere

Et digebyggeri ved Jyllinge Nordmark har været flere år undervejs. Senest lagde stormen Urd området under vand.

I Jyllinge Nordmark mangler de stadig den kystsikring, der har været flere år undervejs. 

quote  Jeg bliver selvfølgelig også ked af det, når borgerne i Danmark bliver ramt af en storm

Esben Lunde Larsen, Miljø- og Fødevarerminister

Og beboerne er efterhånden godt trætte af den situation. 

Senest blev ti huse oversvømmet under stormen Urd, viser en rundringning af det lokale dagblad. 

Nogle af beboerne har altså haft vand i boligen nu tre gange på tre år, og det er selvfølgelig en frustrerende situation, anerkender Miljø- og Fødevarerminister Esben Lunde Larsen i et interview med TV 2 Lorry torsdag. 

Han er kaldt i samråd af Socialdemokraterne, fordi sagsbehandlingstiden er steget drastisk i hans tid på posten, blandt andet på grund af udflytningen af statslige arbejdspladser fra hovedstaden til andre dele af landet. 

- Jeg vil først sige, at jeg bliver selvfølgelig også ked af det, når borgerne i Danmark bliver ramt af en storm i deres hjem og bolig, men naturligvis også på deres humør, siger ministeren til TV 2 Lorry. 

Han understreger, at regeringen har afsat 23 millioner kroner ekstra til Natur- og Miljøklagenævnet, der lige nu skal behandle byggeriet af en dige ved Roskilde Fjord. 

- Folk har nerverne uden på tøjet. Der er ikke nogen, der kan holde til det, fortæller en beboer i Jyllinge Nordmark. 

Sagen er den, at 15 borgere klagede over projektet, men at nævnet næsten et år efter endnu ikke har behandlet klagerne. 

Esben Lunde Larsen vil dog ikke give nogle forlommer eller lovninger om særlige fordele til borgerne ved Roskilde Fjord, så de snart kan få en endelig dom over deres fremtid. 

- Der er masser af steder i landet, der skal behandles. Og det hører med til historien, at Roskilde Kommune og Egedal Kommune har været meget lang tid om at få det her frem til ministeriet. Vi får det først mere end to år efter, at stormen lander, siger ministeren, og uddyber:

- Det, jeg siger til kommunerne i både Roskilde og Egedal, er, at de allerførst i det nye år kan komme i kontakt med Kystdirektoratet. Så kan man gøre alt klar, så den dag, hvor Natur- og Miljøklagenævnet eventuelt afgør sagen positivt, så kan man gå i gang, så man senest i efteråret 2017 - altså før nye storme - kan få etableret en ny dige. 

Så mange år har kystsikringen været undervejs

Efter stormen Bodil i december 2013, går Roskilde Kommune i gang med planen for kystsikring i Jylllinge Nordmark.

I januar 2015 hærger stormen Egon så området. 

Først i januar 2016 ligger planen klar i Roskilde Kommune. 

94 procent af borgerne stemmer for, men 15 klager - blandt andet fra Danmarks Naturfredsningsforening - bremser projektet. 

I dag er klagerne stadig til behandling hos Natur- og Miljøklagenævnet, blandt andet fordi nævnet skulle flytte fra Nørrebro til Viborg som et led i regeringens udflytning af statslige arbejdspladser, og derfor ikke registrerede klager i et halvt år. 

Storme Urd rammer i december 2016, og området oversvømmes for tredje gang på tre år.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik