Minister giver grønt lys til strandpark: Store planer for Køge Bugt

Et nyt hovedstadsudspil fra erhvervsministeren åbner nye muligheder for Køge Bugt Strandpark.

Havnebade, caféer, strandpromenader, saunaer og sejlsportsstævner.

I et hovedstadsudspil, som erhvervsministeren vil præsentere torsdag, er der plads til store visioner for Køge Bugt Strandpark. 

Visioner, som ellers hidtil har været forpurret af Fingerplanen, der angiver de store linjer for, hvordan hovedstadsområdet skal se ud. 

Hvad er Fingerplanen?

  • Fingerplanen blev udviklet i 1947, og den fastsætter de overordnede rammer for de 34 kommuner i hovedstadsområdet.
  • Grundtanken er at koncentrere boliger, handel osv. omkring infrastruktur, mens områderne imellem "fingrene" skal være grønne kiler.
  • På et billede er København håndens håndflade, mens fingrene er byer. Imellem fingrene skal der ligge grønne områder.

Kilde: Erhvervsstyrelsen

Nu er ministeren kommet de fem kommuner langs strandparken til undsætning med en række ændringer af Fingerplanen.

- Jeg vil gerne understøtte de visioner, som kommunerne har om at udvikle området hernede, så flere borgere får glæde af det, siger den konservative erhvervsminister, Rasmus Jarlov til TV 2 Lorry.

- De visioner, man har, synes jeg, er med respekt for områdets karakter som naturområde, og dem giver jeg nu grønt lys for. 

Nye muligheder

Køge Bugt Strandpark er syv kilometer lang og menneskeskabt i slutningen af halvfjerdserne. 

Området indgår i Fingerplanen som én af de grønne kiler, hvilket kraftigt har begrænset mulighederne for udvikling.

I maj sidste år inviterede borgmestrene fra Hvidovre, Brøndby, Vallensbæk, Ishøj og Greve derfor den tidligere erhvervsminister en tur på stranden med en bøn om at revidere planen. 

Dengang lød det sådan her:

Fingerplanen gjorde udviklingen af Køge Bugt Strandpark svær.

I den opdaterede plan står der nu, at "med blik på både strande, lystbådehavne og naturområder åbnes der mulighed for at videreudvikle Køge Bugt Strandpark til et attraktivt, rekreativt strandområde af regional betydning".

Det vakta stor begejstring, da nyheden onsdag blev overbragt til borgmestrene: 

- Det var jo det, man kalder en rigtig positiv overraskelse, siger Ole Bjørstorp, Soc.dem., der er borgmester i Ishøj kommune og formand for Strandparken, til TV 2 Lorry.

- Det skal jo give en fornyelse af hele strandparksområdet. Nu er "børnealderen" overstået for strandparken, fortsætter han med henvisning til, at Køge Bugt Strandpark snart har fyrre år på bagen. 

Erhvervsminister: Stadig naturområde

Modsat de begejstrede borgmester kaldte den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening i maj måned planerne for en "tivolisering". 

quote Der er bestemt ikke tale om, at det skal bygges til med store hoteller eller andre skrækscenarier.

Rasmus Jarlov, erhvervsminister, Kons. 

Erhvervsministeren forsøger at berolige:

- Der er jo ikke tale om, at strandparken hernede skal bebygges med store bygninger. Der er tale om, at man får lov til at bygge nogle stier, måske et skur til nogle kajakker og måske et ishus nede på havnen, så der er flere, der kan få glæde af område og flere, der kommer ud i naturen, siger han til TV 2 Lorry. 

- Der er bestemt ikke tale om, at det skal bygges til med store hoteller eller andre skrækscenarier. Det er stadigvæk et naturområde, og det skal udvikles som et naturområde. 

Den ændrede Fingerplan sendes i otte ugers høring samtidig med hovedstadsudspillets offentliggørelse torsdag. Den forventes at træde i kraft først på foråret. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik