Minister frygter rigmandsghetto i København

Boligministeriets beregninger viser eksplosion i andelspriser, hvis borgerligt forslag gennemføres.

Hverken politibetjente, sosu-assistenter eller pædagogmedhjælpere vil få råd til at bo i de større byer, hvis et forslag fra Venstre og Konservative om at fjerne maksimalprisen på andelsboliger bliver gennemført.

Sådan lyder advarslen fra boligminister Carsten Hansen (S) i Berlingske Tidende, efter at hans ministerium i en ny analyse har regnet sig frem til, at andelsboligerne vil stige med 10.200 kroner pr. kvadratmeter på landsplan, svarende til 66 procent.

I København vil prisen på en andelslejlighed på 100 kvadratmeter ifølge Boligministeriet stige med op til 1,2 millioner kroner, svarende til 75 procent, hvis forslaget gennemføres.

- Dette forslag vil fravriste en masse mennesker drømmen om at komme til at bo i en af vores større byer, siger Carsten Hansen til Berlingske. Han mener, forslaget vil gøre især København til rigmandsghetto

Avisen har forelagt ministeriets beregninger for boligøkonom Curt Liliengren fra Boligøkonomisk Videncenter. Han er ifølge Berlingske sikker på, at forslaget vil medføre betydelige prisstigninger, dog næppe så store, som ministeriet er nået frem til.

Venstre påpeger, at beregningerne fra ministeriet er baseret på, at alle andelsforeninger vil benytte sig af muligheden for at lade andelshaverne sælge til markedspris. Men det kommer ifølge partiets boligordfører Louise Schack Elholm næppe til at ske.

- Jeg ved, at nogle andelsboligforeninger har en helt klar overbevisning om, at man ikke ønsker at gå væk fra maksimalprisen. Og i det tilfælde kan man jo bare beholde den, siger hun til Berlingske.

Hun påpeger desuden, at beregningerne ikke tager højde for, at mange andelslejligheder formentlig sælges med penge under bordet i de tilfælde, hvor maksimalprisen er lavere end markedsprisen.

Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation er modstander af forslaget. Direktør Jan Hansen er ifølge Berlingske sikker på, at foreningerne vil bruge muligheden for at sælge til markedspris. Han mener, at det vil true andelsboligens eksistens.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik