Minister: Det skal være lovligt at hjælpe stiknarkomaner

Narkomaner, som bruger de såkaldte fixerum på fx Vesterbro, skal kunne modtage hjælp, hvis de ikke selv kan stikke sig.

Hvis hænderne ryster så meget, at det ikke er muligt at finde en brugbar vene ved egen hjælp, så skal stiknarkomanerne kunne modtage hjælp.

Det mener Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), som vil ændre loven om euforiserende stoffer. Dermed skal det ikke længere være strafbart at hjælpe misbrugere med at indtage stoffer i et fixerum. Det skriver Information.

- Når vi vil gøre det muligt for stofmisbrugere at få hjælp af andre til at tage deres medbragte stoffer, hænger det sammen med, at vi gerne vil tilrette loven virkeligheden. I dag må andre ikke hjælpe, og det betyder, at der er misbrugere, som ikke kan bruge stofindtagelsesrummene, fordi de fysisk ikke er i stand til at stikke sig selv. Den problematik tog man ikke højde for i den oprindelige lovgivning på området, og det var nok en fejl, siger sundhedsministeren til Information.

Med støtte fra Enhedslisten og Liberal Alliance gav den daværende SRSF-regering i 2012 kommunerne lov til at oprette fixerummene - eller stofindtagelsesrummene, som de også kaldes.

Dengang blev det også besluttet, at personalet godt måtte overvåge og vejlede stofmisbrugerne om stofindtagelsen - og samtidig også udlevere det relevante udstyr hertil - men stofmisbrugeren skulle selv stå for indtagelselsen af stoffet.

Årsagen var, at personalets og andre personers hjælp rejser spørgsmål om strafbar besiddelse af euforiserende stoffer og herunder også en række ansvarsmæssige og fagligt-etiske problemstillinger.

Tidligere på året viste en evaluering af fixerummene, at en gruppe stofmisbrugere fysisk ikke er i stand til at stikke sig uden hjælp fra en anden person. Et problem, Københavns Kommune hidtil har håndteret, ved at personalet nøjes med at indskærpe de gældende regler over for brugerne af fixerum.

Hvis man overtræder forbuddet, bliver man ikke udelukket fra at bruge fixerummene. Ifølge Københavns Kommune vil en sådan udelukkelse være i strid med formålet med fixerummene, nemlig at sikre ordentlige forhold for stofmisbrugerne, fordi de afviste ellers bare får hjælp til stikke sig uden for disse.

Står det til sundhedsministeren, skal stofmisbrugeren derfor fremover have lov til medbringe andre, som kan hjælpe. Dog må personalet eller en læge stadig ikke må forestå stofindtagelsen.

Dansk Folkeparti er modstander af fixerummene og vil stemme nej til sundhedsministerens lovforslag.

Til gengæld mener Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, at Sophie Løhdes lovforslag tilpasser loven virkeligheden, nemlig at nogle stofmisbrugere har brug for hjælp til at indtage deres stoffer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik