Minimumsnormeringer kan give kommuner ekstraregning

Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre vil indføre minimumsnormeringer Regning kan ende hos kommunerne.

For blot fjorten dage siden protesterede forældre foran Køge Rådhus. Årsagen var et møde i Børneudvalget, hvor kommunalpolitikerne skulle diskutere besparelser. Men tirdag aften vendte situationen 180 grader.

En aftale mellem Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre betyder, at der er udsigt til minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Det nye tiltag får en betinget god modtagelse i Køge Kommune:

-Det er jo fantastisk for børnene, at der kommer flere voksne til børnene.  Men der skal også følge nogle penge med til det, siger Marie Stærk fra Socialdemokratiet, der er borgmester i Køge Kommune.

Hun bakkes op af viceborgmester Mette Jorsø fra Venstre:

-Det kunne være fantastisk, at vi kunne sætte flere beboere ind, men der skal følge penge med, siger Mette Jorsø.

Eventuel regning ender hos ældre og skoler

Aftalen mellem de fire partier, der står bag planerne om at indføre minimumsnormeringer, indeholder intet om, hvordan det skal finansieres. Derfor kan Jacob Mark (SF) ikke love, at kommunerne ikke kommer til at betale en del af regningen selv:

- Det kan godt være, at kommunerne kommer til at stå med noget af regningen selv, men SFs udgangspunkt er, at regningen skal betales fra Christiansborg, fordi vi godt ved, at kommunernes økonomier er pressede, siger Jacob Mark (SF).

Den nye regerings-aftale lover minimumsnormeringer i daginstitutionerne. I Køge, der må spare som så mange andre kommuner, lyder meldingen: Fint men der SKAL følge penge med.

Både Venstre og Socialdemokratiet i Køge Kommune vil være utilfredse, hvis noget af regningen ender hos dem:

-Hvis vi ikke får penge med, men skal leve op til et bestemt minimumskrav, så er det jo andre steder, vi må finde pengene. Det vil både være hos ældre og skolerne, siger Marie Stærke (S).

Kender ikke niveau for minimumsnormeringer endnu

Arbejdet med at implementere de lovbundne minimumsnormeringer begynder i 2020, men det er endnu uklart, hvad niveauet bliver. SF vil – ligesom Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund – have maksimum tre vuggestuebørn per voksen og maksimum seks børnehavebørn per voksen:

-Slagsmålet om, hvad den præcise normering skal være, bliver en del af finanslovsforhandlingerne, siger Jacob Mark. Han ønsker dog ikke at fortælle, hvor stejlt SF står deres model.

Ifølge aftalen skal minimumsnormeringerne være fuldt indfasede i 2025. Hvis SF får deres vilje, finansieres normeringerne af en ny formueskat på 0,5 procent på formuer over fem millioner kroner og på nedskæringer i brugen af konsulenter i staten.

Minimumsnormeringer

En ny regering vil:

  • Fremlægge en ambitiøs børneplan. Målet skal være at forbedre forholdene for børn og personale idaginstitutioner gennem en langsigtet investeringsplan frem mod 2025, der sammentænker normeringer, uddannelse, kvalitet og ledelse og som indeholder, at der:
    • Indføres lovbundne minimumsnormeringer der implementeres i perioden frem mod 2025, således at de er fuldt indfasede i 2025. Det påbegyndes med kommuneaftalen for 2020.
    • Sikres uddannelse af mere pædagogisk personale.
    • Som følge af, at der indføres minimumsnormeringer, ansættes mere pædagogisk personale udover den forøgelse, der følger af det demografiske træk.
    •  

Retfærdig retning for Danmark


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik