Mindfullness og filosofi: Nye kneb får kirken til at bløde mindre

Folkekirken bløder stadigvæk medlemmer - men langt mindre end sidste år. Udvidede åbningstider og nye aktiviteter kan øge tilknytningen, mener forsker.

Julen må siges at være højsæson for at gå i kirke. 

Og den kirke, vi i disse dage synger "Dejlig er Jorden" og ønsker glædelig jul i, er knap så kriseramt som for et år siden.

Det skriver P4 København. 

I 2016 meldte 10.676 hovedstadsborgere sig nemlig ud af folkekirken, men tendensen er ikke fortsat i 2017, hvor 4915 borgere har meldt sig ud af kirken i de ni første måneder af året.

Stort fald i antal udmeldinger

Faldet kan have flere årsager.

I 2016 lavede Ateistisk Selskab en kampagne, der i høj grad fik folk til at trykke på udmeldelsesknappen. Og så er folkekirken blevet bedre til at få fat i medlemmerne igennem aktiviteter i kirken, fortæller Marie Vejrup, der er leder på Center for SamtidsReligion ved Aarhus Universitet og som forsker i den danske folkekirke.

- Man ser medlemmerne meget mere, end man tidligere har gjort, og langt de fleste steder har det været en kæmpe succes, at man har gang i kirken fra mandag til lørdag også, siger hun til DR P4 København.

Mindfulness og filosofi-saloner

Et af de steder, hvor kirken er åben hele ugen igennem, er Sct. Matthæus Kirke på Vesterbro i København.

Her har kirken har ladet sig inspirere af mindfullness og filosofi. For det var de ting, som præsterne i kirken fornemmede, optog kirkegængerne.

- Noget af det folk spørger efter, er de store spørgsmål: Hvad er meningen og hvordan kommer jeg på plads i mit eget liv, siger Birgitte Kragh Engholm, der er præst i Sct. Matthæus Kirke, til DR P4 København.

Hun har derfor lavet mindfullnessgudstjenester og filosofi-saloner, hvor de store livsspørgsmål er blevet taget op.

Tiltagene har været en stor succes og billetterne til blandt andet filosofi-salonerne er blevet revet væk.

- Mange af de teologer vi sidder med i folkekirken, har jo arbejdet i dybden med disse spørgsmål. Så jeg tænkte, her har vi nogle bedre svar på end dem, vi finder i kioskernes litteratur, siger Birgitte Kragh Engholm.

Øger tilknytningen

quote Det, det højt sandsynligt ændrer, er tilknytningen til kirken. Altså at folk vil være lidt mindre tilbøjelige til at melde sig ud, fordi de har haft flere positive oplevelser i kirken, end man for eksempel havde i 70'erne og 80'erne

Marie Vejrup, religionsforsker 

Der er dog ikke noget, der tyder på, at folk bliver mere troende af filosofi-saloner og mindfullness. Men de bliver mere trofaste, siger religionsforsker Marie Vejrup.

- Det, det højt sandsynligt ændrer, er tilknytningen til kirken. Altså at folk vil være lidt mindre tilbøjelige til at melde sig ud, fordi de har haft flere positive oplevelser i kirken, end man for eksempel havde i 70'erne og 80'erne, siger hun til DR P4 København.

Og hvis kirkerne skal holde på medlemmerne er det Birgitte Kragh Engholms erfaring, at kirken skal være der, hvor medlemmerne er i livet.

- Vi skal lave en relevant og meningsfuld kirke for moderne mennesker, der også har værdi for dem nu og og 10-20 år. Vi må simpelthen flytte med, siger Birgitte Kragh Engholm.

Drop-ind-dåb

Det er ikke første gang, at kirkerne på Vesterbro er fremme i skoene.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt om konceptet "Drop-in-dåb", hvor alle kan gå direkte fra gaden og ind til døbefonten.

Senest blev det afholdt d. 8. december i Eliaskirken på Vesterbros Torv. 

Se mere om konceptet i indslaget her:

Dåbsritualet består for mange mennesker af stor fest og lang gudstjeneste - og oftest noget der sker i det første leveår.  Men Eliaskirken på Vesterbros torv i København trodsede i dag traditionen og inviterede til drop- in-dåb

Vi har også lavet en serie kaldet 'Hva' ka' kirken?'. Den handler netop om, hvordan kirken forsøger at finde sin rolle i det moderne samfund.

Du kan finde alle afsnittene her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik