MIN KLUB – Kø, baller og en gummigris

Det handler om geometri og dyb koncentration - og så en gris af gummi - når vært Thomas Uhrskov tager på besøg i en af hovedstadsområdets mange billardklubber i ugens afsnit af MIN KLUB.

Mange kender billard som et hyggeligt værtshusspil. Men billard er også en anerkendt sportsgren, der er med i Dansk Idrætsforbund. 

I Danmark er der 183 billardklubber, og her får man trænet evnen til at fokusere - og beregne med præcis hvilken kraft og fra hvilken vinkel det perfekte stød skal sættes ind med køen.

Find inspiration til selv at komme i gang med MIN KLUB her

Og så er billard ikke mindst en meget social sport, hvor man får hygget og snakket med hinanden, mens man går rundt om bordets grønne dug.

Se MIN KLUB om billard

En sport for voksne mænd

Thomas Uhrskov er i dette afsnit af MIN KLUB taget på besøg i en kælder på Maglehøjskolen i Ølstykke, hvor Ølstykke Billard Klub holder til. Her er gennemsnitsalder over 50 år, der er kun fire medlemmer i tyverne, og så har de kun ét kvindeligt medlem. 

- Vi har haft tre på et tidspunkt. Men sådan er det jo, lyder det beklagende fra Torben Højlund, der spiller i Ølstykke Billard Klub.

En gris af gummi

Billard er en fællesbetegnelse for en række spil som keglebillard, pool og snooker, der spilles på højt professionelt plan som tv-sport - og med udøvere, der kan lave de vildeste trick på billardbordets grønne dug. 

Dommeren trykker på en gummigris og laver en pibelyd, hvis en spiller er lidt for heldig med sit skud. 
Dommeren trykker på en gummigris og laver en pibelyd, hvis en spiller er lidt for heldig med sit skud. 

I Ølstykke Billard Klub er kælderlokalet gennemsyret af koncentration, når der er trænings- eller kampaften.  Her spiller man meget keglebillard, hvor man bl.a. kan blære sig med en ”underhånd” eller en ”langbal” – og score point ved at få den røde bal til at ramme begge de hvide baller. Eller få en af de hvide baller til at vælte en eller flere kegler. 

Men i billard tæller dommerne ikke bare point. De kommenterer også kampen på deres helt egen særprægede måde. På bordet foran kampens dommer står en lille gummigris. Den trykker dommeren på og laver derved en pibelyd - hvis en spiller ved bordet er lidt for heldig med sit skud. 

- Hvis man laver noget, der ikke er tilsigtet, og man så får point, fortæller Flemming Olsen fra Ølstykke Billard Klub.

Fra upper class til værtshussport

Billard blev udviklet i renæssancen for mere end 500 år siden og blandt andet spillet af kongelige hof rundt omkring i Europa. Wolfgang Amadaus Mozart siges at have været rigtig god til billard. 

Ligesom i golf spiller man med handicap, så der altid er spænding om hvem der spiller uanset om man spille mod en god eller mindre god modstander.
Ligesom i golf spiller man med handicap, så der altid er spænding om hvem der spiller uanset om man spille mod en god eller mindre god modstander.

I dag er billard en meget folkelig sport, der primært bliver spillet på værtshuse, på cafeer, i sportshaller – og altså i de mange billardklubber i blandt andet hovedstadsområdet. Den første billardklub herhjemme blev oprettet i 1922 i Otterup på Fyn, mens Københavns Billard Klub kom til i 1925.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik