MIN KLUB: Dyrk bowling med hele familien

Bowling er en nem og meget social sport, der kan samle hele familien på tværs af generationer. Tag med vært Thomas Uhrskov til bowling i nyt afsnit af MIN KLUB.

Du kender det måske fra polterabender, fødselsdage og amerikanske film fra 50’erne. Men bowling er også en populær klubsport med 55 bowlingklubber i hovedstadsområdet og 165 i hele Danmark.

Få rørt kroppen med bowling i idrætsklub

I MIN KLUB – Bowling tager vært Thomas Uhrskov os denne gang med i den offentlige bowlinghal, hvor også bowlingklubberne holder til.

Mød den danske verdensmester i bowling Jesper Agerbo fra Amager i MIN KLUB
Mød den danske verdensmester i bowling Jesper Agerbo fra Amager i MIN KLUB

- Vi har vores klubaftener her, som vi går vældig meget op i. Der spiller vi om æren, en sodavand, kaffe og is – en enkel øl kan også komme ind i billedet, fortæller Erik Svensson fra bowlingklubben Spares and Strikes på Amager. 

Med bowling får du rørt og styrket kroppen - og trænet din koncentration. Bowling stammer fra USA og spilles indendørs, hvor man med et underhåndssving i armen sender en stor kugle ned af bowlingbanen for at ramme de ti kegler for enden – og ultimativt lave en strike.

Verdensmesteren bor på Amager

Selvom bowling er nemt at gå til som begyndersport, så er der rig mulighed for at gå mere i dybden og nørde med ”olieprofiler”, ”pumpetryk” og at ”læse baner” – hvis man bliver ekstra grebet af sporten. 

Det blev Jesper Agerbo fra Amagerklubben Spares and Strikes i en grad, så han i dag er verdensmester i bowling. 

Bowlingklubberne holder til i de offentlige bowlinghaller
Bowlingklubberne holder til i de offentlige bowlinghaller

- Det er ti procents talent og halvfems procent hårdt arbejde, siger han selv om vejen dertil. Og udover masser af fysisk træning, så har det krævet et ekstremt fokus på alle de detaljer, der kan påvirke kuglens bane mod keglerne – og sikre at man laver strike så godt som hver gang. 

Bowling-nørderi

Det gør Jesper Agerbo bl.a. ved at studerede de topografiske kort over den bane, som han skal spille på. Her kan de gode spillere f.eks. udnytte en viden om, at banen hælder små 2/10 mm.

Se også MIN KLUB om ishockey

Samtidig kan det olie, som banerne er  poleret med, være lagt på mange forskellige måder. Det giver forskellige såkaldte olieprofiler, og det er vigtigt at kende sin banes olieprofil før et mesterskab. 

- Så kan jeg forudsige, hvilke kugletyper jeg skal have med og sortere så mange fra, at jeg står med 6-8 til sidst, som jeg tager med, fortæller Jesper Agerbo.

Og som om det ikke var nok med nørderiet, så skal en top-bowler som Jesper Agerbo også fra kast til kast vurdere, om han skal bruge en kugle, der er tung ude i skallen – eller en center-tung kugle, der er nemmere at få til at rotere om egen akse og dermed spinne.

En idræt for alle

Jesper Agerbo har gennem tiden købt godt 500 kugler til 2000-3000 kr. stykket. Et svimlende regnestykke, som almindelige bowlere heldigvis ikke behøver forholde sig til.

I bowlinghallerne har de nemlig kugler til mere almindeligt idrætsbrug, ligesom de særlige bowlingsko kan lejes billigt, til man ved om bowling er en idræt, som man vil dyrke mere regelmæssigt.     

Lige nu er bowling som klubsport en idræt, der i høj grad tiltrækker mænd +35. Men Danmark Bowling Forbund understreger, at det er en sport, der i høj grad henvender sig til ALLE generationer i familien, og som man kan dyrke sammen som familie. Og netop det stærke sociale element i bowling var også noget, som MIN KLUB-vært Thomas Uhrskov har bemærket. 

Vælt alle kegler på én gang og få en strike
Vælt alle kegler på én gang og få en strike

- Hver gang der er en, der har lavet strike eller spare, så er der high five - ikke bare til eget hold, men også mellem modstanderne. Det synes jeg er ret cool, fortæller Thomas Uhrskov om sine besøg i bowlingklubberne.     

Og Erik Svensson fra bowlingklubben Spares and Strikes bekræfter, at netop det sociale i bowling gør, at erfarne og nybegyndere kan have gode oplevelser med idrætten sammen.

- Bowling er ligesom poker. Det er nemt at lære, men svært at beherske. Men det er ikke det, der tæller. Det er det sammenhold, som vi har.

Bliv aktiv med MIN KLUB - find inspiration her 

MIN KLUB - Rør kroppen i idrætsklub

I TV 2 Lorrys nye programserie MIN KLUB besøger Thomas Uhrskov 20 forskellige idræts- og sportsklubber i hovedstadsområdet og møder unge og gamle, der brænder for deres sport. Ikke mindst præsenterer Thomas Uhrskov 20 forskellige måder, hvor også du kan holde dig fysisk aktiv på – eller få rørt dig bare lidt mere ved at komme mere ud af døren.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik